[ Annons ]

Varannan förälder kan tänka sig att köpa en bostad till sina barn om de ska börja studera på högskola eller universitet. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.
Publicerat 24 augusti, 2011

Varannan förälder beredd att köpa studentbostad till barnen

Varannan förälder kan tänka sig att köpa en bostad till sina barn om de ska börja studera på högskola eller universitet. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

Ny prisstatistik visar samtidigt att föräldrarna i snitt får betala strax över miljonen för en etta på 35 kvadrat i riket. I många studentstäder ligger kvadratmeterpriset dock över riksgenomsnittet.

[ Annons ]

Undersökningen visar också att föräldrar oroar sig över bostadsbristens konsekvenser. 16 procent av de svarande är oroliga för att barnen inte ska kunna studera det ämne de vill på grund av bostadsbristen och 25 procent oroar sig för att barnen inte ska kunna studera på den ort de helst vill.

Svensk Fastighetsförmedling har låtit Mäklarstatistik ta fram statistik över prisutvecklingen på ettor för perioden maj-juli 2011 jämfört med samma period förra året. I jämförelsen ingår statistik för hela riket samt fem av landets största studentstäder. Resultatet visar att bostadspriserna för ettor den senaste tremånadersperioden (maj-juli) jämfört med samma period förra året har ökat i Uppsala, Stockholm, Lund och Göteborg. Störst är ökningen i Uppsala där priserna ökat med 22 procent följt av Stockholm (12 procent). I Malmö har priserna gått ner med 9 procent under samma period.

Genomsnittspriset för ettor i riket den senaste tremånadersperioden maj-juli i år var 29 173 kr/kvm. Det innebär att en ”studentetta” på 35 kvadratmeter kostar runt miljonen. Genomsnittspriset för en etta i riket är oförändrat jämfört med samma period förra året.

Stockholm är fortfarande dyrast i landet. Den senaste tremånadersperioden maj-juli i år kostade en etta 53 223 kr per kvadrat i kommunen vilket är en ökning med 12 procent jämfört med samma period förra året.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]