[ Annons ]

Publicerat 25 januari, 2016

Vänsterpartiet föreslår statliga lån till fastighetsägare

Fastighetsägare som bygger hyresrätter ska erbjudas statliga topplån för att täcka 25 procent av investeringskostnaden. Det föreslår Vänsterpartiet inför de blocköverskridande samtalen som regeringen har bjudit in till. Men Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef, Martin Lindvall, tror inte att förslaget kommer att ge några större avtryck i byggandet.

För att hitta lösningar på den stora bostadsbristen har regeringen tidigare i år bjudit in till blocköverskridande samtal om bostadspolitiken. Inför samtalen lägger Vänsterpartiet nu fram sitt förslag. Partiet föreslår att både privata och allmännyttiga fastighetsägare som bygger hyresrätter ska erbjudas finansieringshjälp av staten för att täcka 25 procent av investeringskostnaden. Det ska ske genom att staten utnyttjar möjligheten att just nu kunna låna till en väldigt låg ränta.

[ Annons ]

– Det här är vårt sätt att säga till regeringen att nu krävs det mer politisk handlingskraft. Det räcker inte med duttande kring regelverk, säger Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar till Dagens Nyheter.

Hon menar att det stora problemet är att marknaden inte klarar av att bygga hyresrätter för normalinkomsttagare.

– Busschaufförer, servitriser och undersköterskor måste kunna bo också i våra storstäder. Problemet är att man behöver ett så stort eget kapital för att bygga, det är en tröskel. Jag är övertygad om att det behövs ett finansiellt stöd.

Riksdagens utredningstjänst har beräknat att en årlig upplåning på 25 miljarder kronor skulle ge 50 000 bostäder per år.

Men Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef, Martin Lindvall, ställer sig frågande till den uträkningen.

– Jag är nyfiken på hur riksdagens utredningstjänst har räknat för att komma fram till en så hög siffra. Förslag som ska främja finansiering återkommer då och då, men vår erfarenhet är att det för de flesta fastighetsägare med byggambitioner finns avsevärt viktigare utmaningar att hantera i dagens räntemiljö, säger Martin Lindvall.

Några av hindren för fler investeringar menar han ingår bland de åtgärder som Västerpartiet i förväg valt att inte diskutera – som att partiet säger nej till reformer i hyressättningssystemet och till en förändring av flyttskatten.

– Vi vet att båda åtgärderna främjar den rörlighet som är nödvändig för att försäkra sig om en efterfrågan på det som byggs, och utan efterfrågan inget bygge.

Han anser inte att det förslag som Vänsterpartiet lämnat kommet ge några större avtryck i byggandet, men är överens med Dadgostar om att det inte räcker med ett duttande kring regelverk.

Enligt Boverkets rapport behövs 700 000 nya bostäder fram till 2025.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]