Även om en målarfärg är säker för den som målar med den kan färgen framkalla allergier hos den som vistas i rummet två veckor senare. Det visar kontroller av Kemikalieinspektionen.
Publicerat 25 februari, 2016

Vanliga väggfärger kan framkalla allergier

Storsäljande allergimärkta målarfärger kan framkalla besvär – efter att målandet är färdigt. Det visar en undersökningar från Kemikalieinspektionen som nu efterlyser mer kunskap bland yrkesmålare.

Kemikalieinspektionen har kontrollerat innehållet och märkningen av 15 färger och bindemedel från sju olika företag. De analyserade produkterna är avsedda för väggar, tak eller våtrum och tillhör företagens storsäljare.

[ Annons ]

Några av färgförpackningar har varit försedda med Astma- och Allergiförbundets märkning Svalan, trots att färgerna innehåller kraftigt allergiframkallande ämnen. Skälet är att märkningen inte gäller allergirisken för den som använder färgen, utan för personer som vistas i ett rum två veckor efter att det målats.

– Färgerna som vi kontrollerat innehåller allergiframkallande ämnen, men de flesta av förpackningarna är rätt märkta enligt lagstiftningen. För att minska risken för allergier är det viktigt att yrkesmålare får kunskap om problemet så att de använder rätt skyddsutrustning, säger Jörgen Rosberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]