Energimyndigheten får i uppdrag att utreda för- och nackdelar som finns med att avsluta elcertifikatsystemet före 2035. Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, ser bara fördelar.
Målet för elcertifikatsystemet, att uppnå 46,4 TWh ny förnybar elproduktion till 2030, uppnåddes redan 2021. Därför beslutade riksdagen att systemet skulle avslutas 2035 och införde ett stoppdatum för nya anläggningar.
Eftersom målet med systemet är uppnått, och det från flera håll uttryckts önskemål om att avsluta systemet i förtid, anser regeringen att det nu vore att föredra att slopa systemet tidigare än 2035. Främst för att minska den administrativa bördan för aktörerna.
Castellum erhåller certifikat för den el som produceras från fastighetsbolagets solceller. Men enligt bolagets hållbarhetschef, Filip Elland, har man valt att inte sälja dessa certifikat vidare.
– Det eftersom det skulle innebära att den el vi själva använder inte längre klassas som ”förnybar” på papperet, förklarar Filip Elland.
Denna lätt byråkratiska definition av förnybarhet beror på att om certifikatet överförs till en annan part, så är det för att denna vill använda det för att redovisa en grön kilowattimme. Således är den grön kilowattimme inte längre Castellum.
– Men detta påverkar oss inte nämnvärt, särskilt eftersom redovisningsreglerna, CSRD och Science Based Target initiative, alltmer fokuserar på att mäta och rapportera faktiska minskningar av klimatpåverkan (location based emissions). Det vill säga utsläpp oberoende av gröna certifikat, säger Filip Elland.
Han ser detta som en positiv utveckling eftersom det enligt honom driver på verklig förändring, snarare än en förändring som endast syns på papperet.
– Så ska du minska dina utsläpp måste du exempelvis faktiskt minska din energianvändning i en byggnad och inte bara ”köpa grön el och grön värme” och så är utsläppen nollade. Detta känns som en sund och bra utveckling, säger Filip Elland.
Det är i linje med regeringens resonemang kring elcertifikatsystemet.
– Elcertifikatsystemet uppnådde sitt mål för flera år sedan och har därmed uppfyllt sitt syfte. Systemet har i dag mycket begränsad påverkan på om det byggs elproduktion i Sverige, samtidigt som det innebär administrativa kostnader. Det är därför dags att se över om systemet bör avslutas i förtid, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Från regeringens sida konstaterar man att elcertifikatsystemet inte varit verkningslöst. Det har bidragit till att mer än 55 TWh ny förnybar elproduktion tagits i drift i Sverige och Norge sedan den gemensamma marknaden skapades 2012. Elcertifikat till ett värde av 33 miljarder kronor har tilldelats anläggningar i Sverige sedan 2012, och totalt cirka 70 miljarder kronor sedan 2003. Det har möjliggjort att omkring 35 TWh byggts i Sverige.
Genom systemet får förnybar elproduktion, till exempel vindkraft, vattenkraft och solenergi, ett elcertifikat av staten för varje producerad megawattimme. Detta kan sedan säljas vidare av elproducenten på en öppen marknad, vilket ger en extra intäkt till den förnybara elproduktionen.