[ Annons ]

Ulla Werkell, skattejurist Fastighetsägarna Sverige. Foto: Fastighetsägarna.
Publicerat 19 januari, 2018

Välkommet momsbesked från EU

EU öppnar nu upp för möjligheten för Sverige att införa en låg moms på bostadshyra. Ett besked som mottas med glädje både hos Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.

I dag får fastighetsägare betala 25 procent moms på tjänster och material som köps in för att driva fastigheten. Men någon möjlighet till att lägga till moms på bostadshyran, och därmed göra kunna göra ett momsavdrag, finns inte. 

[ Annons ]

Frågan om att införa en sexprocentig moms på hyra har länge drivits av Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sabo som alla är överens om att en sådan reform skulle öka byggtakten. Men som det är i dag krävs enighet bland medlemsländerna för att sänka momsen på en vara eller tjänst.

Efter två års arbete har nu EU-kommissionen presenterat ett förslag om hur EU:s momsregler kan reformeras. Enligt förslaget skulle EU släppa något på det gemensamma regelverket, Istället överlåts åt respektive medlemsland att sätta momsnivåerna på ett antal varor och tjänster.

– Det är glädjande att EU nu öppnar upp för möjligheten för Sverige att införa en låg moms på bostadshyror i enlighet med vårt förslag och att vi hoppas på att regeringen kommer att utnyttja möjligheten som ett sätt att möjliggöra ett ökat byggande av hyresrätter, säger Fastighetsägarnas skattejurist Ulla Werkell.

Även från Hyresgästföreningens sida ser man EU-kommissionens förslag som en framgång för Sveriges hyresgäster.

– Vi har tillsammans med parterna på hyresmarknaden jobbat för att vi i Sverige ska tillämpa en reducerad moms på bostadshyror, som med full avdragsrätt för ingående moms skulle gynna investeringar i såväl ny- som ombyggnad och underhåll av hyresbostäder. Med kommissionens förslag kommer vi ett steg närmare en sådan reform, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]