Foto: Shutterstock
Publicerat 28 februari, 2017

Välkommet lagförslag om bosättningar

Fastighetsägarna välkomnar regeringens lagförslag som ska göra det lättare att avlägsna otillåtna bosättningar på privat mark. Den nya lagen beräknas träda i kraft den 1 juli i år.

I måndags lämnade regeringen in en remiss till lagrådet med lagändringar som ska göra det enklare att avlägsna personer som bosatt sig otillåtet på privat mark. Fastighetsägarna har i flera omgångar påtalat orimligheten i den nuvarande situationen då markägare måste gå igenom en komplicerad och lång process via Kronofogden för att få hjälp med avhysningar.

[ Annons ]

Exempelvis har Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige, påtalat att det är viktigt att se frågan ur ett humanitärt perspektiv. Den fria rörligheten är grundprincip som ska värnas. I debatten har hon påtalat att det samtidigt inte får inverka på en fastighetsägares grundlagsskyddade äganderätt och rätt att fritt förfoga över sin fastighet.

Det har också varit justitieminister Morgan Johanssons (S) linje.

– Vi kan inte ha en ordning där några tar sig rätten att bosätta sig på andra människors mark. Om vi inte stävjar det här riskerar vi att få kåkstäder, det gäller att sätta stopp, säger han till Dagens Nyheter.

Problemet har varit att de nuvarande reglerna krävt att markägaren ska kunna identifiera vilka personer det rört sig om. Innebörden i lagrådsremissen är att det kravet försvinner. I normalfallet ska de som olovligen bosatt sig på platsen ha avlägsnat sig inom fyra veckor. Om det bor barn på platsen ska det gå att få ett visst anstånd.

På Fastighetsägarna Sverige välkomnar man förslaget och ska nu sätta sig in i detaljerna.

– Regeringens förslag om en förenklad avhysningsprocess är ett steg i rätt riktning. Förslagen om att markägaren inte ska behöva identifiera samtliga boende kommer förenkla och påskynda processen avsevärt för fastighetsägaren, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

Kristdemokraterna i Stockholm är mer kritiska. I ett pressmeddelande kallar de förslaget tandlöst och menar att betydligt mer krävs för att få bort tiggeriet från gatorna.

– Det är bisarrt att markägare överhuvudtaget skall krävas på pengar för att myndigheterna ingriper mot olagliga bosättningar. Systemet borde snarare vara tvärtom, att de ersätts för att personer olovligen tagit deras mark i anspråk. Det handlar om att stå upp för äganderätten och markägares rättigheter, säger Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare i Stockholms stad.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]