Runt om i Sverige finns tusentals fastighetsägare, som förvaltar mindre fastigheter och själva får sköta både stort och smått. I Säffle bor Peter Wall och hans fru Sandra Rohman-Wall. För två år sedan köpte de sina två första fastigheter. Vi kommer att följa deras vardag under ett år.
Publicerat 9 juni, 2011

Välkommen till Västra Storgatan 12 i Säffle!

Runt om i Sverige finns tusentals fastighetsägare, som förvaltar mindre fastigheter och själva får sköta både stort och smått. I Säffle bor Peter Wall och hans fru Sandra Rohman-Wall. För två år sedan köpte de sina två första fastigheter. Vi kommer att följa deras vardag under ett år.

Vackrare hus får man nog leta efter i Säffle. Ett tegelhus byggt i två våningar från 1890. Med stora spröjsade fönster och en charm som påminner om klassiska engelska bostadshus. Fast det är på bakgården i en mindre oansenlig byggnad som vi hittar skälet till att Peter Wall i augusti 2008 lade titeln fastig­hetsägare till möbelsnickare. Hans plan var att flytta över sitt möbelsnickeri till lokalen. Med det blev det inget av. Men fastigheten med åtta lägenheter och tre verksamheter, plus ännu ett hus med fem lägenheter några kilometer bort, stod med ny ägare.

[ Annons ]

–Han kom hem en dag och sade att nu ska vi köpa hus. Och ett tu tre så stod vi där med två fastigheter, säger Sandra, förskollärare i Säffle och nu även hyresvärd.

Just den dagen för två år sedan funderade de inte så mycket på vad det innebär att vara liten fastighetsägare. Att vara tillgänglig 24 timmar om dygnet, att få in hyror i tid och jaga nya hyresgäster när det dyker upp vakanser. De såg mer möjligheter än ­svårigheter.

–?Möbelsnickeriet är konjunkturberoende, och man måste jobba hårt i många timmar för att det ska bli någon vinst. En fastighet genererar inkomst hela tiden. Min ambition är att fastigheterna ska vara vår huvudinkomst i framtiden, säger Peter och ser finurlig ut. Det märks att han klurar på expansionsplaner.

–?När jag amorterat ner skulden tänker jag komplettera beståndet med några fastigheter till så att det finns underlag till att anställa en fastighetsskötare. Det skulle avlasta oss rejält, säger Peter och Sandra nickar instämmande.

Den första tiden som fastighetsägare har varit mer krävande än Peter Wall och Sandra Rohman-Wall trott.

De två första åren har ännu inte gett någon större avkastning, bara cirka 10 000 kronor i månaden. Men så har också mycket pengar och tid gått till att bygga om och renovera. Möbelsnickeriet blev två lägenheter och en frisörsalong. Jessica Einarsson både bor och arbetar i huset. I en liten ort som Säffle är det förstås de informella vägarna som gäller när kontakter knyts.

–?Jag hade en frisörsalong på andra sidan gatan och Peters morbror som är kund hos mig, berättade att man skulle bygga om till lägenheter. Bygg en salong också, sa jag.

Fyra timmar senare hade Peter och Jessica gjort upp affären.

För Johan Österman som öppnat bokhandeln Röda rummet var processen något längre. Han bor även han i huset och känner Peter. När det stod klart att den gamla verksamheten, en djuraffär, skulle flytta började en dröm han närt ända sedan gymnasietiden att växa sig allt starkare.

–?Min vision var att jag på gamla dar skulle öppna en boklåda. Nu insåg jag att drömmen kunde förverkligas tidigare, säger Johan.

Johan Österman både bor i huset och har bokhandeln Röda rummet.

Peter hade tänkt bygga om lokalen till lägenheter. Han hade till och med satt igång att installera badrum och kök. Men när Johan berättade om sina bokhandlarplaner var Peter genast med på noterna. Den nyrenoverade bokhandeln är nu en kulturinstitution i Säffle med ett utbud inte bara av bästsäljande deckare, utan även franska filosofer och smalare litteratur. Affären har varit i gång cirka tre månader. Johan har ingen anställd och jobbar 70 till 80 timmar i veckan.

–?Handeln är mitt liv nu, säger han.

För Peter och Sandra har de första åren som fastighetsägare varit en berg- och dalbana i hopp och förtvivlan. På plussidan är de goda kontakterna med hyresgästerna, glädjen av att vara fastighets­ägare och se hur allt arbete ger utdelning. Men när en bergvärmeborr går igenom ett avloppsrör och det efter några månader börjar lukta illa och Peter måste handskotta den ena containern efter den andra med; ja, skit – då är det inget kul.

– Det är bara att bita ihop, och när man tror att man inte ôrkar mer så får man ôrka lite till, säger Peter på bred värmländska.

Det vackra tegelhuset är byggt i två våningar från 1890.

Till en fastighetsägares vedermödor hör även att klockan tio i tolv på nyårsnatten, när man står med sitt champagneglas och är redo att skåla in 2010, bli uppringd av i princip samtliga hyresgäster som
desperata berättar att strömmen gått i huset – och att det är 25 grader kallt ute!

–?Jag tror jag satt i telefonen hela natten och försökte få tag på en elektriker i hela Säffle med omnejd. Stört omöjligt.

Fastigheten på Västra Storgatan (675 kvm bo- och 150 kvm lokalyta) kostade 3,1 miljoner kronor. Jag påpekar att man knappt får en trerumslägenhet i Stockholm för det priset.

–?I Säffle får man mycket för pengarna, men marknadssituationen är också en annan, påpekar Peter. Här gäller det att ligga på för att inte stå med tomma lägenheter. Två av mina hyresgäster kommer att flytta i höst och vi har renoverat en av lägenheterna för att locka ny hyresgäst.

Till den flyttar Fredrik Olsson och Veronica Philipsen med dottern Nova, tre månader i november.

–?Vi vill ha lite större nu och det här alternativet kändes för bra för att tacka nej till, säger Veronica.

Hon berättar att Peter och Sandra kom hem till dem, och tillsammans diskuterade de igenom vilka förändringar som skulle göras och hur hög hyran skulle bli. Det är så det fungerar i Säffle om man ska få nya hyresgäster – långt från den bekväma sitsen värdar har i områden med långa bostadsköer.

Fredrik Olsson och Veronica Philipsen med dottern Nova, sökte större och flyttade in i den nyrenoverad lägenheten på Västra Storgatan 12.
Fredrik Olsson och Veronica Philipsen med dottern Nova, sökte större och flyttade in i den nyrenoverad lägenheten på Västra Storgatan 12.

–?Sandra är bäst på den sociala biten. Hon talar ofta med våra hyresgäster och får då reda på om någon är missnöjd eller på väg att flytta. Det är hon som får ringa om de inte betalar hyran också, säger Peter.

Petter Börjesson, sambon Marie Nilsson och dottern Alice sex år, har bott i huset innan Peter och Sandra kom in i bilden. Marie pluggar i Karlstad och när studierna är avslutade tror de att man åker till hemstaden Göteborg där paret har en bostadsrätt. Det mesta tyder på att Peter får jaga rätt på nya hyresgäster. Fast lägenheten ovanför frisörsalongen är redan uthyrd. En av frisören Jessicas kamrater ska ta över den.

Vi lämnar Säffle för denna gång. Redan några dagar senare skickar Peter ett mejl och berättar att han ska ordna gemensamhetsutrymmen i en lokal ovanför garagen. Där man kan ha fest,
skriver han.

fakta
Många små fastig­hetsägare: 70 procent av Sveriges 45 000 privata fastighetsägare äger bara en fastighet med i genomsnitt 10 lägenheter. Endast 3 procent äger fler än 100 lägenheter
Avfolkningsbygd: Säffle kommun söder om Karlstad har i dag  15 602 invånare, en avfolkningsbygd som minskat med 23 procent sedan början av 70-talet. Största arbetsgivarna är Billeruds pappersfabrik och Volvo bussar Säffle. Orienteraren Annichen Kringstad kommer från Säffle, men staden kanske är mer känd från Hasse och Tages sketch ”Säffle, kan jag få en kopp kaffe”, och författarparet Sjöwall-Wahlöös deckare ”Den vedervärdige mannen från Säffle”.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]