[ Annons ]

Förfrågningar från fastighetsägare som vill ha ett alternativ till fjärrvärme har ökat. På bilden borrar man efter bergvärme i Espoo i Finland. Foto: Shutterstock
Publicerat 12 december, 2024

Väljer bergvärme – fjärrvärmen är för dyr

Trenden är tydlig. Prishöjningarna på fjärrvärme får allt fler att överväga andra uppvärmningsalternativ. I Vingåker har fastighetsägaren Erik Sjödin investerat i bergvärme.

Det är Svt Sörmland som rapporterar från Vingåker. Enligt Nils Holgersson-undersökningen har Vingåker den dyraste fjärrvärmen i Sörmland och den åttonde dyraste i landet.

Där har Svt intervjuat Erik Sjödin, vars fastighetsbolag har ersatt fjärrvärmen med bergvärme i två av husen. Nu överväger man att koppla bort sig från fjärrvärmen även i det övriga beståndet för att sänka kostnaderna.

[ Annons ]

– Just nu ser det ut att löna sig att byta. På tio års sikt så har det betalat av sig, säger Erik Sjödin till Svt.

Svt har även talat med värmepumpsleverantörer i länet. Enligt dessa har förfrågningar från fastighetsägare som vill ha ett alternativ till fjärrvärme ökat. Och förfrågningarna har en sak gemensamt – de kommer alla från orter där Solör Bioenergi levererar fjärrvärmen.

Utifrån Nils Holgersson-undersökningen kan det konstateras att Solör står för fjärrvärmeleveransen i sju av de kommuner som har den dyraste fjärrvärmen i landet. Något som Solör inte är villiga att låta sig intervjuas om i Svt. Istället skriver man i ett mejl att prisökningarna beror på omvärldsläget med höga bränslepriser.

Fastighetstidningen har under hösten vid ett flertal tillfällen skrivit om kritiken mot Solörs prishöjningar. Till saken hör att andra fjärrvärmeproducenter mötts av samma bränslepriser, men utan att höja alls lika mycket.

Fastighetstidningen lyckades i november få en intervju med Anders Pettersson, vd Solör Bioenergi. Där säger han bland annat:

– Det är väldigt svårt att jämföra olika fjärrvärmeanläggningar med varandra. Priset beror helt och hållet på vad man väljer för bränslen där vi är till 100 procent biobränslebaserade och eldar inga sopor.

Energiråvara i Solörs anläggning i Mölnlycke, Härryda kommun Foto: Mattias Björlevik

Anders Pettersson resonerar i Fastighetstidningens intervju kring att andra bolag inte höjt tillnärmelsevis lika mycket. Han menar att det handlar om ifall man som bolag ”kan och vill agera krockkudde för kunderna”.

Anders Petterson får också frågan om det inte är ett problem om allt fler fastighetsägare väljer elbaserade alternativ för uppvärmning – alltså just det som nu sker i Vingåker. Något de flesta menar bör undvikas av klimatskäl.

– Det är en svår fråga. För om vi å andra sidan skulle sälja fjärrvärme på ett sätt att vi inte tjänade på det skulle det resultera i två alternativ: Antingen att vi tvingas lägga ner verksamheten. Eller att vi inte längre kan låna på verksamheten och därmed ingen möjlighet att fortsätta investera i våra fjärrvärmenät, sa Anders Petterson till Fastighetstidningen.

Björn Lundborg, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord, är av annan uppfattning.

– Det är olyckligt att priserna på de mest grundläggande och självklara bekvämligheterna så som värme och vatten stiger så kraftigt samtidigt. Om det är några som agerar krockkuddar för den här prisutvecklingen så är det våra medlemmar, eftersom de inte har en möjlighet att höja sina priser från en dag till en annan så som Solör kan göra, säger Björn Lundborg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]