Publicerat 27 augusti, 2018

Väljarna vill se fler billiga hyresbostäder

Fler billiga hyresbostäder är den viktigaste bostadspolitiska åtgärden när svenskarna inför valet listar vad som kan få ordning på bostadsmarknaden. Det visar en undersökning från Yougov som gjorts på uppdrag av Nordea.

Inför valet har Nordea låtit undersöka vilka tre åtgärder svenskarna anser är de viktigaste för en bättre fungerande bostadsmarknad. I gruppen 40-54 år anger 71 procent att detta är en av de tre viktigaste åtgärderna, vilket kan jämföras med 59 procent bland ungdomarna mellan 18 och 25.

[ Annons ]

– Som förälder finns det all anledning att oroa sig över hur barnen ska kunna flytta hemifrån och påbörja sitt egna vuxna liv. Det är i dagsläget mycket svårt att få en hyresrätt och det gäller särskilt hyreslägenheter med rimliga hyror. De bostäder som byggs ligger ofta bortom vad låginkomsttagare har möjlighet att betala, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i ett pressmeddelande.

Enligt SCB:s statistik över medelhyror för nyproducerade lägenheter var den genomsnittliga hyran för en nybyggd trerummare 9 875 kronor år 2016. Samtidigt ligger snittpensionen i Sverige på drygt 17 000 kronor före skatt, vilket kan vara en av förklaringarna varför just pensionärerna som grupp också ser billiga hyresrätter som den viktigaste bostadspolitiska åtgärden.

Näst viktigast är att bygga fler billiga bostadsrätter för låg- och medelinkomsttagare. Det anser 50 procent av 26-39-åringarna jämfört med 42 procent av föräldragenerationen.

– Hos de unga har tanken på att göra en bostadskarriär slagit rot, och då vill de att den första bostaden ska vara en bostadsrätt, så att de ”kommer in” på marknaden och kan förflytta sig uppåt till större bostäder efter hand. Det visar även att det som byggts varit för dyrt, säger Ingela Gabrielsson.

I gruppen 18-25 år var ett avdragsgillt bosparande den tredje viktigaste åtgärden.

Fakta: Undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan den 1 och 7 augusti i år via YouGovs Internetpanel. Den omfattar cirka 1 000 män och kvinnor över 18 år. Resultatet är representativt för befolkningen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]