[ Annons ]

Valfrihet och rörlighet präglar den vision som Bokriskommittén nu antagit för framtidens bostadsmarknad. Imorgon presenterar kommittén sina tankar under sitt första öppna seminarium.
Publicerat 21 januari, 2014

Valfrihet är Bokriskommitténs vision för bostadsmarknaden

Valfrihet och rörlighet präglar den vision som Bokriskommittén nu antagit för framtidens bostadsmarknad. Imorgon presenterar kommittén sina tankar under sitt första öppna seminarium.

Bokriskommittén bildades under 2013 av Fastighetsägarna Sverige tillsammans med Handelskamrarna i Stockholm, Västsverige och Sydsverige. Uppdraget är att presentera konkreta förslag till hur den svenska bostadsmarknaden ska kunna fungera bättre. Kommittén kommer att leverera ett antal analyser och förslag under våren 2014 samt en slutrapport i juni.

[ Annons ]

På tisdagen släpptes kommitténs visionsdokument där bilden av en välfungerande bostadsmarknad med bostäder av alla sorter, för alla inkomster, och där ingen längre behöver tacka nej till jobb eller studier på annan ort på grund av att det inte går att hitta ett lämpligt boende.

”Genom en bättre anknytning mellan bostadsbyggande och infrastruk- tursatsningar är bostadsmarknaden mer välfungerande. Den illegala handeln med hyreskontrakt i storstäderna har försvunnit, tack vare den väl fungerande marknaden. De kommunala bostadsförmedlingarna har sällan några längre köer i och med att hyrorna är bättre anpassade till hushållens betalningsvilja”, står det skriver i visionsdokumentet.

För att visionen ska bli verklighet skriver Bokriskommittén att vägen bland annat kräver en radikalt nedskalad hyresreglering, enklare plan- och byggregler, och en bättre samplanering av infrastruktur och bostadsbyggande.

Imorgon onsdag genomför Bokriskommittén sitt första öppna seminarium där experterna Assar Lindbäck och Per-Anders Bergendahl medverkar. Seminariet äger rum klockan 10.00 på Norrlandsgatan 21 i Stockholm, och Fastighetstidningen.se kommer att rapportera från seminariet under dagen. Läs Bokriskommitténs visionsdokument här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]