[ Annons ]

Terje Johansson i en överbliven lokal, mellan Rosengård och Möllevången, som smyckats av graffitikonstnärer. Här finns klätterväggar, café och Fritidsbanken som lånar ut utrustning till barnfamiljer som vill prova på sporter. Foto: André de Loisted
Publicerat 5 oktober, 2018

Välfärdsbyggaren

För Terje Johansson är ingenting omöjligt. När MKB tar sig an att bygga bort segregation sker det med engagemang och målmedvetenhet – i ett Malmö som lyser ikapp av självförtroende.

[OBS! Efter att reportaget skrevs kom beskedet att Terje Johansson blir ny vd och koncernchef på Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg]

[ Annons ]

Han är född i Högalids församling vid Skinnarviksparken på Söder i Stockholm. Från köksfönstret i den lilla ettan såg han Stadshuset, en vy han varje dag fann lika fantastisk.

I skolåldern flyttade Terje Johansson och familjen till Göteborg, en flytt som fortfarande sätter avtryck i satsmelodi och en livslång kärlek till fotbollslaget Örgryte is.

– Det är kul att kunna bry sig om någonting som inte är så livsviktigt, säger Terje och ler stort.

Som Lundabo är han förmodligen ganska ensam ägare till årskort på Gamla Ullevi.

Och för Terje Johansson är Gamla Ullevi i Göteborg en lika minnesvärd byggnad som Stadshuset i Stockholm. Hans fascination för byggnader har tursamt nog också fått utlopp, bland annat som vd på Halmstad Fastighets AB där han gjorde avtryck genom att satsa på mycket nybyggnation och kundnöjdheten. En ambition han tagit med sig till MKB Fastighets AB, Malmös kommunala bostadsbolag, som sedan Terje tillträdde 2013 ökat nybyggnationen från 50 lägenheter till över 750 i år.

Terje Johansson
Ålder: 54 år.
Utbildning: Förvaltningslinjen med statsvetenskap som huvudämne vid Göteborgs Universitet.
Bor: I Lund och Göteborg.
Familj: Fru och tre vuxna barn.
Bakgrund: Bland annat ekonomi- och personalchef för Konsument Göteborg, Utvecklingschef för bostadskoncernen Förvaltnings AB framtiden i Göteborg, vd för Halmstad Fastighets AB (HFAB) och sedan 2013 vd för MKB Fastighets AB.

– Efterfrågan är jättestark och det har varit ett tydligt uppdrag från både ägare och marknaden. MKB är ett av de fastighetsbolag som bygger mest i hela Sverige, konstaterar Terje Johansson.

MKB har nyligen köpt ungefär 500 000 kvadratmeter i Malmö, omfattande stadsfängelset i Kirseberg, Jägersro travbana och en industrifastighet som sträcker sig från Rosengård till Möllevången i Malmö.

– Det ska bli bostäder. Malmö är inte som Stockholm och Göteborg där förorterna ligger långt bort. Rosengård ligger faktiskt centralt. Därifrån cyklar du till city på sju minuter och nu binder vi ihop staden.

Stadsdelen Rosengård ska samtidigt förnyas och få Malmös nästa landmärke – Culture Casbah med ett torn som kan få 22 våningar bestående av bostäder, butiker och kontor. I december får Rosengård också en ny station för pendeltåg, så kallade Pågatåg, och bostäderna förtätas. Totalt förväntas upp till 500 nya bostäder tillkomma. Området ska kännetecknas av en modern, varierad och grön arkitektur.

– Culture Casbah kommer att ge en stolthet till invånarna och människor utifrån kommer att vilja söka sig till Rosengård. Riskerna med att inte genomföra projektet är större än att inte göra något, slår Terje Johansson fast.

Greenhouse är ekohuset där de boende kan leva klimatmässigt hållbart mitt i Malmö. Foto: André de Loisted

I ett för Sverige unikt samarbete med privata aktörer delas såväl risker som möjligheter, påpekar han. MKB har tillsammans med Fastighets AB Balder, Heimstaden AB och Victoria Park AB bildat ett gemensamt bolag, Rosengård Fastighets AB. Det nya bolaget har köpt cirka 1 660 lägenheter i Rosengård av MKB, och tillsammans ska kvartetten förverkliga stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah.

– Vi samarbetar med privata aktörer för att vi vill det. Det handlar inte om finansiering utan vi tror att vi kan lära av andra aktörer på marknaden för att bli ännu bättre.

För mig är bostaden en av de viktigaste välfärdsfrågorna.

MKB ligger också bakom flera hållbarhetsprojekt i Rosengård, som en fotbollsskola för barn, cykelskola för vuxna och en mycket populär läxhjälp. Nöjd-kundindex bland de boende i hela beståndet har aldrig varit högre än nu.

– Det handlar om små insatser som haft stor betydelse och skapat gemenskap. Om några år är Rosengård ett ställe som ännu fler har upptäckt och vill bo i, säger Terje.

– Integrationsfrågan är en av vår tids största samhällsutmaningar. Att många nyanlända dessutom bor inom allmännyttan gör att frågorna om etablering, integration och möjligheterna till goda livsmiljöer blir ännu viktigare för oss. Och genom att arbeta så här minskar vi segregationen och höjer samtidigt värdet på våra fastigheter. Det måste ju finnas en affärsidé i allt vi gör också.

Den över 200 kvadratmeter stora takterrassen på 14:e våningen används för gemensam odling. Den bjuder också på en fantastisk utsikt och frostfri vinterförvaring av växter. Foto: André de Loisted

Ibland får han frågor från utomstående kring tryggheten i Malmö.

– De senaste tio åren har tryggheten i våra områden ökat enligt våra mätningar, trots mediebilden. Men det är klart att när man utmanar och satsar så finns det krafter som spjärnar emot. Men vi är många både nationellt och lokalt som gemensamt tar oss an trygghetsfrågorna och när så många arbetar tillsammans blir vi omöjliga att stoppa.

Hos Malmö ser han också en viktig egenskap – ett starkt självförtroende.

Favoriten: Bordtennisracket
– Mitt bordtennisracket är ett exempel på att det som ter sig omöjligt kan vara möjligt. I Halmstad arbetade vi nära föreningslivet och jag blev ordförande för bordtennisklubben. Vi hämtade hem bland andra Jörgen Persson och följde sedan hans OS-satsning där han slog världens bäst rankade spelare. Idén om att vi kunde göra ett liknande arrangemang kom upp och det ledde till att Halmstad fick VM i bordtennis 2018, som minsta stad -någonsin.

– Här är ingenting omöjligt. Man har framtidskraft. Staden har bestämt sig för att ta ödet i sina egna händer. Det finns förstås utmaningar men jag är övertygad om att vi har en riktigt god utveckling framför oss. Något som också kommer fortsätta få fastighetsvärdena att utvecklas bättre här än i våra två andra storstäder.

Och framtiden är också grön, om man får tro Terje. Fastigheten Greenhouse i Ekostaden Augustenborg är ett grönt hållbarhetsprojekt som MKB ligger bakom. De boende här har bland annat odlingsbalkonger med olika klimatzoner, gemensam takträdgård med växthus, bikupor, gröna tak, solceller, smarta lösningar för källsortering samt separat mätning och debitering av varmvatten och el. Alla lägenheter har en hemma- och borta-knapp som slår av och på strömmen, precis som på hotellrum, konstaterar Terje Johansson och tittar upp på det 14 våningar höga, vita ekohuset.

– Det har visat sig vara ett jättestarkt gemensamhetsbyggande också. Sammanhållningen bland de boende är fantastisk och det ökar också tryggheten, säger han och öppnar porten åt en inpasserande cyklist – som självklart får plats i den stora hissen till lägenheterna.

Det kupolformade växthuset ger en möjlighet att odla mer exotiska grödor. Foto: André de Loisted

Terje Johanssons engagemang för kundperspektivet är starkt och löper som en röd tråd genom karriären. Från åtta år på Konsumentkontoret i Göteborg till utvecklingschef på Förvaltningen AB Framtiden. Från första vd-jobbet på HFAB till detta.

– Engagemanget kommer från en övertygelse om att varje människa är viktig. Dessutom har jag med tiden insett att tar man människor på allvar och lyssnar kan man nå väldigt långt. Det är därifrån jag hämtar min kraft, från människorna omkring mig, i vardagen och i jobbet. Hos mkb bor mer än 23 000 hushåll som betalar en betydande del av sin inkomst i hyra. Att förstå kunden är grunden för alla affärer.

Riskerna med att inte genomföra projektet är större än att inte göra något.

Själv har Terje bott större delen av sitt liv i hyresrätter. Och att kunna erbjuda Malmöborna prisvärda boenden med olika hyror är en viktig del av affärsidén.

– Att ha en variation är också att sprida de ekonomiska riskerna. Men för mig är bostaden en av de viktigaste välfärdsfrågorna och här i Skåne är vi den viktigaste aktören. Rätt agerat kan vi vara lokomotiv när det gäller att utveckla befintliga och nya bostäder. Det kräver tid och målinriktat arbete. Och det är klart att jag är stolt. Fortfarande varje gång när jag till exempel åker förbi kombohus i Halmstad, där hundratals människor fått ett nytt boende till rimliga hyror känns det fantastiskt.

Malmös fulaste eller vackraste hus? Döm själv. Cortenstålet rostar med tiden och ger fasaden ett levande
uttryck. Foto: André de Loisted

MKB Fastighets AB
Vad: MKB Fastighets AB är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag och det största fastighetsbolaget i Malmö.
Bestånd: Drygt 23 000 lägenheter och 1 000 kommersiella lokaler.
Ägare: Malmö stad.
Medarbetare: Cirka 300.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]