Jan Valeskog (S) ordförande för exploateringsnämnden. Foto: Socialdemokraterna.
Publicerat 7 april, 2016

Valeskog om chockhöjningen av markhyrorna

Stockholms kommun vill höja tomträttsavgälderna vilket kan slå hårt mot hyresgäster eller fastighetsägare. Nu kommenterar exploateringsnämndens ordförande Jan Valeskog saken: ”Vi kan inte fortsätta gynna fastighetsägare på skattebetalarnas bekostnad”.

Fastighetstidningen kunde igår rapportera att exploateringskontoret i Stockholms stad vill höja markhyrorna i kommunen. Enligt deras beräkningar kan det under en tioårsperiod ge ökade intäkter till staden med cirka 600 miljoner per år.

[ Annons ]

De största höjningarna skulle drabba fastighetsägare i innerstan där kostnaden utslagen för en 77 kvm stor lägenhet blir 1 250 kronor i månaden.

Exploateringsnämndens ordförande Jan Valeskog anser att förslaget i stort är rimligt.

– Markvärdena har stigit så pass mycket att hyrorna inte ligger i linje med dem. Vi kan inte fortsätta att gynna fastighetsägare på bekostnad av skattebetalarna, säger han till Fastighetstidningen.

Om höjningen av tomträttsavgälderna kommer att vara utformad så som i förslaget kan Jan Valeskog inte svara på utan de synpunker som kommer in från remissinstanserna kommer att påverka utformningen om det går igenom. Han menar att höjda markhyror är en förutsättning för att öka byggandet.

– De här intäkterna är helt avgörande för att vi ska ha möjlighet att investera i nytt byggande, i nya gator och i infrastrukturen. För de bostadsrättsföreningar som påverkas och för fastighetsägare finns alltid möjligheten att friköpa marken från kommunen vilket kan göras för 75 procent av marknadsvärdet.

Skulle förslaget drabba dig själv?

– Oj det var en bra fråga. Jag bor själv i bostadsrättsförening inne i stan men vet inte om marken är friköpt eller ej. Det borde jag kanske ha koll på men det är i vilket fall inte något som har med saken att göra.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]