Publicerat 23 juni, 2020

Vakanserna på kontorsytor i Stockholm city har stigit till högsta nivån på fem år – DI

Kontorsvakanserna i Stockholm city har tagit ett kliv uppåt under coronakrisen. Samtidigt har techbolagen ökat sin andrahandsuthyrning. Nu väntas hyresfall, enligt experter. Det rapporterar Dagens Industri.

Andelen lediga kontorsytor i Stockholm city, CBD, befinner sig på de högsta nivåerna på fem år, enligt fastighetsrådgivaren Savills. Vakansgraden har ökat med mer än en procent i spåren av coronapandemin. Jämfört med samma kvartal i fjol har vakansgraden ökat med nästan 2 procent. Lägger man till andrahandsuthyrningen uppgår den totala vakansgraden i CBD till 6,2 procent, enligt Savills.

"Det är en relativt kraftig ökning vi ser och som gör att hyresgäster hamnar i ett bättre förhandlingsläge. Vi kommer från en lång period med lågt utbud där hyresgästerna knappast har kunnat välja och vraka vilket har drivit hyrorna starkt", säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

Han framhåller att efter finanskrisen tog det 18 månader innan kontorshyrorna bottnade.

Mycket talar också för att vakanserna kan öka ytterligare. Samtidigt som det tillkommer 165 000 kvadratmeter kontor i Stockholms innerstad och ytterligare 50 000 kvadratmeter i Solna och Sundbyberg mellan åren 2020 till 2022, enligt rådgivningsbolaget Evidens, spår Konjunkturinstitutet att treårsperioden präglas av lågkonjunktur i spåren av coronakrisen.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]