Han började sin karriär med att sälja tuggummi på marknader. Nu utmanar han bankerna om investeringar till nya fastighetsprojekt. Enligt grundaren och vd:n Jonas Björkman är crowdfunding-bolaget Tessin ännu bara i sin linda.
På den stora skärmen i konferensrummet står det 29 500. Det är i realtid antalet medlemmar i Tessin, personer som är intresserade att satsa pengar i ett fastighetsprojekt. I rutan bredvid är siffran 620 miljoner, totalsumman för de investeringar som bolaget hittills har förmedlat till olika fastighetsbolag runt om i landet.
Det finns fler skärmar med realtidsinformation utspridda på kontoret: antal projekt som är igång, säljarnas aktivitet – allt är transparent för alla medarbetare och det andas förstås high-tech som sig bör på en digital start-up, men också struktur och ordning.
Han har koll och är extremt noggrann med alla detaljer, säger kollegan Niels Bosma om sin kompanjon Jonas Björkman. De har känt varandra sedan studietiden i Linköping för tio år sedan.
Jonas Björkman
Aktuell: Vd och delägare Tessin.
Ålder: 34 år.
Uppvuxen: I Knivsta. Hans pappa arbetar med datorer, mamman är jurist.
Karriär: Entreprenör redan som ung. Senare bland annat managementkonsult, finanschef och rådgivare för nystartade företag.
Utbildning: Linköpings universitet, Msc BA i bland annat management och ekonomi.
Bor: Bostadsrättslägenhet vid Liljeholmskajen i Stockholm med frun Sandra Björkman.
Fritid: Träning, löpning, gym och att läsa.
Själv framhäver Jonas Björkman nyfikenhet och behovet av att begripa något från grunden som några av hans främsta egenskaper.
– Och så är jag i grunden optimist, jag tror att man kan lösa det mesta, säger han med en modest blygsamhet som kännetecknar denna 34-åring från Knivsta.
Alla dessa egenskaper måste ha samspelat en sommardag 2013 när Jonas Björkman utsträckt i en hängmatta på pappans fritidshus i Haparanda, i ett helt analogt skissblock ritar upp strukturen till en plattform som sedan blir Tessin.
Detta är tessin
En digital plattform där bygg- och fastighetsbolag kan hitta finansiärer genom crowdfunding – antingen genom att ge ut preferensaktier eller, vilket är mer vanligt, ett topplån med mellan 9 till 11 procents årlig ränta. Bolagen har ofta redan bottenlån upp till 60 procent från bank.
Tessins intäkt är en avgift från de bolagen som lånar pengar via plattformen. Under 2016 landade Tessins egen omsättning på 12 miljoner kronor. Vinsten ser ut att bli strax över en halv miljon kronor. 2017 räknar man med en fördubbling.
Han har då som managementkonsult kommit i kontakt med fastighetsutvecklare som letar finansiering och som klagat över att processen är omständlig och kostsam. Samtidigt ser Jonas Björkman ett stort intresse att placera kapital i den allt hetare fastighetsmarknaden – särskilt som investeringar i ränta och obligationer ger dålig utdelning.
– Crowdfunding var inte vår grundidé – det blev nästa steg, till stor del inspirerat av brittiska Lendinvest som förmedlat korta lån till ett värde av 13 miljarder kronor. Niklas Zennströms riskkapitalbolag har satsat i det bolaget, påpekar Jonas Björkman.
Även Tessin har sina riskkapitalister som sedan hösten 2014 tillsammans äger ungefär hälften av aktierna i bolaget. Bonnierägda NTF Ventures och Stronghold, som ägs av Urban Edenström.
– Urban är en otroligt engagerad person som verkligen tror på det vi gör. På vårt första möte kom han in och sa att om femton år kommer vi inte att finansiera fastigheter på samma sätt som idag, och att vårt koncept kommer att vända upp och ner på hela systemet. Då blir man inspirerad, säger Jonas Björkman.
Han tillägger att processen från idé till konkret verksamhet som börjar ge vinst kräver ett starkt engagemang, och det varje dag i sex, sju års tid.
Alla entreprenörer som når sina mål vet att det är genomförandet som är den stora utmaningen, och det fixar inte alla.
– Det finns många i den digitala världen som är kreativa och jag hör ibland folk säga ”att den där affärsidén hade jag för fem år sedan.” Men alla entreprenörer som når sina mål vet att det är genomförandet som är den stora utmaningen, och det fixar inte alla.
Under 2016 fyrfaldigade Tessin sin kapitalförmedling och nådde 260 miljoner, vilket gjorde dem till störst på crowdfunding i Norden. I år kommer det att bli än mer, om nu bygg- och fastighetsbranschen inte bromsar in för mycket. Riskvilligt kapital finns det gott om (enligt Jonas tar det cirka en timme för att få ihop 20 miljoner kronor), flaskhalsen är livskraftiga och säkra projekt som lever upp till kraven.
– I början hade vi förfrågningar från en del lycksökare som typ hade sett en tomt och ville bygga något. Nu samarbetar vi mest med större aktörer och vi gör alltid en noggrann bedömning av projektets bärkraft. Vi vet att havererade projekt inte bara drabbar de som lånat ut pengar utan även skadar vårt förtroende.
Men någon dag kommer väl något eller några byggprojekt inte att klara sina åtaganden?
– Att det kommer en justering på marknaden i framtiden får vi räkna med, men drabbar det våra kunder ska det bero på något som är svårt att förutspå och inte för att vi slarvat i vårt arbete, säger Jonas Björkman.
Hittills har det till största delen varit finansiering av bostadsrätter och villor som Tessin byggt sin verksamhet kring. Nu talar Jonas Björkman om att bredda mer mot handel- och logistikfastigheter, och inte minst hyresfastigheter. Blir det oro på marknaden blir efterfrågan större på hyreslägenheter tror han.
Bostadsbristen menar Jonas är till största delen resultatet av en icke fungerande marknad.
– Hade vi som i andra länder möjlighet att köpa lägenheter för att sedan hyra ut och dessutom en mer fri hyressättning skulle vi ha en mer dynamisk hyresmarknad. Att tala om reglerade hyror och begränsningar vid uthyrningar är dessutom, i alla fall som det ser ut i storstäderna, rätt överspelat – det är lika bra att släppa den tanken en gång för alla.
Eftersom Jonas Björkman är optimist ser han möjligheterna i den allt tuffare lagstiftningen riktad mot bankerna med bland annat ökade kapitaltäckningskrav.
– Bankerna är rejält exponerade mot fastighetssektorn och kommer att behöva diversifiera sin utlåningsportfölj mer. Då blir det knepigare att ta banklån till fastigheter och då finns vi som ett alternativ.
För att bredda sin bas och öka volymerna vill Tessin även erbjuda bottenlån i projekt – fast då med avkastningsnivåer som förstås är lägre än dagens 9 till 11 procent. Lyckas man med det blir Jonas och hans kollegor på allvar en konkurrent till bankerna och kunderna kan då heta Balder, Castellum eller Hemfosa.
– Kan vi erbjuda en finansiering som är smidig, snabb och billig är det självklart intressant även för större bolag och institutioner. Vi står inför stora behov av refinansiering och fastighetsbranschens transaktionsmarknad omsätter årligen 200 miljarder kronor. En del av den kakan kan vi ta.
Vi kan ordna pengar från första mötet till pengar på kontot efter tre veckor.
Så storbankerna får se upp i framtiden?
– Absolut, de har haft en bekväm position under lång tid. Det finns inget som säger att de inte kan ersättas av smartare och bättre finansieringslösningar – vi kan ordna pengar från första mötet till pengar på kontot efter tre veckor. Se på Klarna som snart även är en bank, eller Avanza som lockat många privata sparare. Om några år är Tessin det naturliga valet för fastighetsinvesteringar, säger Jonas Björkman utan minsta tvekan i rösten.
Är då han kvar på tåget dagen då man går från att vara uppstickare till etablerade spelare? Är långsiktigt förvaltande något som passar en kreativ visionär?
– Det vet jag inte, jag tycker att det kul att bygga upp en verksamhet, om jag även trivs med att långsiktigt förvalta något får framtiden utvisa – min devis är att du inget vet förrän du testat.
Intervjun är över. På realtidstavlan har medlemsantalet gått upp till 29 570.
Tunn tyngd
– Jag älskar att läsa men böcker är så tungt att släpa med sig. På vår bröllopsresa hade jag tio böcker med mig i den här läsplattan. Fundera på hur mycket plats det hade tagit. Helst läser jag faktaböcker, gärna biografier om olika grundare, och den smala litterära genren finansthrillers.
– Alla nyanställda här på Tessin får Eric Ries bok ”The Lean Startup” – en bok med budskapet att vi har svårt att föreställa oss saker som ligger utanför våra referensramar och att du inget vet förrän du har testat.