Sophia Mattsson-Linnala, vd Rikshem. Foto: Susanna Sköld.
Publicerat 5 juli, 2018

Vad gör du i Almedalen, Sophia Mattsson-Linnala?

Vad gör egentligen fastighetsbranschen i Almedalen? Fastighetstidningen är på plats och kommer under veckan träffa några representanter för ett par snabba svar. Undertorsdagen fick vi tag på Sophia Mattsson-Linnala, vd för Rikshem.

Varför är du i Almedalen i år? 

[ Annons ]

– Vi från Rikshem vill vara med och bidra till en god samhällsutveckling. Vi har en långsiktighet i vårt ägande och arbetar nära kommuner och samhälle för att tillgodose de behov som finns nu och framöver. Som ett av Sveriges största privata fastighetsbolag kan vi bidra med mycket insikter inom vårt område. Därför är vi här både för att lyssna, lära och ta intryck, men också påverka och bidra till diskussioner där vi har förståelse för problemställningar och ibland även förslag på lösningar.

Vilka ämnen utanför fastighetsbranschen bevakar du?

– Jag deltar i många spännande diskussioner och rundabordssamtal på temat tryggare bostadsområden, hur vi gör för att bygga rätt bostäder, social bostadspolitik och utmaningar på bostadsmarknaden.  Det blir mindre tid för spontana seminarium tyvärr. Det finns en finess i Almedalens koncept, att kunna avsätta en halvtimme till 45 minuter och få dimpa ner i frågor som är aktuella och som annars kräver att du sätter av hela dagar för att gå på seminarier kring. Men tillsammans med kollegorna kommer vi att täcka in områden som digitalisering och hållbarhet.

Vilken tycker du är den viktigaste frågan för fastighetsbranschen just nu?

– Att politiken inte tar beslut som försämrar bostadsmarknadens förutsättningar ytterligare. Det är därför väldigt tillfredsställande att årets Almedalsdiskussioner haft en ökad vikt mot en social bostadspolitik och behovet av att reflektera över vad som ska uppnås istället för att klyschigt bränna av argument som att vi måste bygga billiga hyresrätter. Segregationsaspekterna måste på ett helt annat sätt vägas in i förslag till lösningar.

Vad har varit bäst under veckan hittills?

– Alla möten med personer som besitter väldigt olika kunskaper och erfarenheter. Almedalen är en ankdamm, men den är betydligt större och mer mångfasetterad än den som vi som jobbar med fastigheter normalt simmar runt i.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]