[ Annons ]

Nooshi Dadgostar (V), bostadspolitisk talesperson.
Publicerat 18 juni, 2018

V föreslår ny hyresmodell

Vänsterpartiet går till val med ett förslag om en ny hyresmodell. Med ”vänsterhyror” ska nyproducerade hyresrätter få en hyressänkning på 30 procent.

Bakgrunden till Vänsterpartiets förslag på en ny hyresmodell är att många inte har råd att flytta in i nybyggd hyresrätt.

[ Annons ]

– Vänsterhyror skulle innebära att en barnfamilj som bor i en nyproducerad trea får en hyressänkning med runt 3 000 kronor i månaden. Det kan man jämföra med de borgerliga partiernas förslag om att införa marknadshyror. Det skulle istället innebära att samma familj får betala flera tusen kronor mer i månaden, säger Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

Vänsterhyrorna är tänkta att finansieras genom att basera hyrorna låneräntan i stället för kalkylränta, vilka man vanligtvis sätter hyrorna utifrån. Den lägre hyran ska sedan gälla i tio år, vartefter den omförhandlas.

Vänsterpartiet meddelar att man ämnar försöka driva igenom vänsterhyror i samtliga kommuner man är med är med och styr.

– Vi vill att även hyresgäster ska kunna ta del av fördelarna med den låga räntan. Fler ska kunna ha råd med en nyproducerad hyresrätt, säger Nooshi Dadgostar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]