Foto: Anna Tärnhuvud
Publicerat 20 juni, 2021

V avvisar inviten från Löfven och Lööf: ”Klockan är slagen”

Allt tyder på en misstroendeförklaring på grund av utredningen om fria hyror. Vänstern har stängt dörren för en förhandlingslösning från S och C. 

I ett sista försök att undvika en regeringskris lade statsminister Stefan Löfven  och centerledaren Annie Lööf i förmiddags fram ett förslag som man skulle hoppas blidka Vänsterpartiet. Där erbjöds att parterna förhandlar fram till 1 september för att komma fram till en lösning som kan accepteras av samtliga. 

Men utan framgång. Några timmar senare svarade V:s partiledare Nooshi Dagodstar att de förhandlingar som erbjöds av januaripartierna är att betrakta som samtal ” med kaffe och wienerbröd, inte ”som förhandlingar där starten är från noll och det ska finnas en acceptans från Hgf.”

[ Annons ]

En inbjudan till dessa förhandlingar har redan gått ut till parterna; Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna. Fastighetsägarna är öppna för att delta i förhandlingarna som regeringen bjudit in men man betonar att grunden är att komma fram till hur fri hyressättning i nyproduktion kan införas. 

– Fri hyressättning i nybyggnation är en viktig reform för att öka bostadsbyggandet och där kommer vi i samtal med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta bidra till att en sådan reform kan genomföras. Vi kommer därför delta i diskussionerna med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta om hur vi kan hitta en konstruktiv lösning, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Hur Hyresgästföreningen står i frågan är med oklart. I ett pressmeddelande säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen:

– Ska en förhandling fungera måste alla parter vilja bidra till den lösningen. Inte använda politiska förslag som hot. Förhandlingarna mellan parterna kan inte utgå ifrån en punkt i ett avtal mellan politiska partier. Vi vill förhandla om ett system som utgår ifrån vad som är bra för hyresgästerna, säger Marie Linder, 

Men i skrivandes stund ser det ut som att dessa förhandlingar eller möten som V betrakrar det som, inte har någon bäring för den politiska processen just nu. 

– Tidsfristen för Löfven är passerad och vi saknar förtroende för denna regering. Det har inte varit ett lätt besked, men vi måste stå upp för Sveriges hyresgäster.  Jag tänker inte medverka till att montera ner det svenska modellen, sade Nooshi Dadgostar. 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]