[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 4 juni, 2021

Utredningen om nytt hyressättningssystem klar

Regeringens utredare presenterade på förmiddagen ett förslag på nytt hyressättningssystem. Som väntat blir det fri hyressättning för nyproduktion. Det nya systemet föreslås införas 1 juli nästa år.

När det gäller förändringar av hyran ska dessa inte överstiga KPI, det vill säga det generella prisläget i samhället. Undantag kan göras om förhållandena ändrats på ett sådant sätt att lägenhetens attraktionskraft också ändrats.

Utredaren Kazimir Åberg betonade på pressträffen att det nya systemet bara är tillämpligt för den delen av beståndet som producerats efter den första juli 2022. Dit räknas också bostäder som skapas genom konverteringar av lokaler eller om- och nybyggnation av befintliga fastigheter. Nuvarande bestånd påverkas inte, utan där kommer det nuvarande presumtionssystemet att gälla.

[ Annons ]

Förslaget innebär också att nyproducerade lägenheter inte får användas som jämförelseobjekt när hyrorna i det existerande beståndet ska bestämmas.Fastighetsägarna välkomnar förslagen. ”Om reformen genomförs enligt utredarens förslag kommer våra medlemsföretag att kunna öka sina investeringar på den svenska bostadsmarknaden” skriver man i ett pressmeddelande.
– Möjligheten till en friare hyressättning i nybyggda hyresrätter är värdefullt för en bättre fungerande bostadsmarknad. Det kommer att skapa ett större och mer varierat utbud av hyresrätter när den ekonomiska osäkerheten minskar i projekten och fler vill investera i ytterligare bostäder, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna menar att förslaget innebär att det som byggs bättre än i dag kommer att styras mot vad konsumenter efterfrågar.
– Jämfört med dagens system erbjuder den föreslagna modellen bättre möjligheter att låta konsumenters värderingar slå igenom på hyresutvecklingen och öka utbudet av hyresrätter som mest där efterfrågan är som störst. Den friare hyressättningen blir därigenom mer marknadsanpassad, samtidigt som ett starkt besittningsskydd som är en del av hyresrättens attraktivitet värnas, säger Anders Holmestig.Utredningen och förlaget är en del av Januariavtalet, uppgörelsen som slöts mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna 2019.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]