Regeringens utredningar med förutbestämda slutsatser riskerar att pressa fastighetsägandet in i ett kaos. Det skriver Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige.
Det är vackrast när det skymmer, skrev Pär Lagerkvist för snart hundra år sedan i diktsamlingen Kaos. Är det så vi ska tänka när det gäller fastighetsbranschen?
De senaste decennierna har onekligen varit bra för branschen. Inte ens den värsta globala ekonomiska krisen sedan 30-talsdepressionen lyckades åstadkomma mer än en liten krusning på ytan.
Men nu hör jag allt fler som oroar sig för skymningstider. Nej, det handlar inte om det eviga tjatet om att Donald Trump ska fördubbla den ekonomiska tillväxten i USA och dra upp de globala räntorna. Just det lär inte ske. Räntorna kommer att krypa uppåt, men inte till några oroande nivåer.
Denna gång är det varken en nyckfull president eller räntor som lurar i skuggorna. Det är vanliga svenska politiker som riskerar att framkalla den perfekta stormen för fastighetsbranschen. Det är det anrika svenska utredningsväsendet som missbrukas för att åderlåta landets fastighetsägare.
Om statliga utredningar en gång i tiden kunde likställas med doktorsavhandlingar, ligger det
idag närmare till hands att jämföra dem med vissa blogg- eller twitterinlägg. Det ska gå snabbt och slutsatserna är klara redan innan fingrarna nårtangentbordet.
Listat
Snart vaktombyte
Snart har Stefan Ingves chefat i tolv långa år. Dags för en kvinnlig statssekreterare på finansdepartementet att ta över?
Ingen tjäle
Nu finns inga godtagbara argument att lämna löparskorna i garderoben. Det är bara ut, ut, ut.
Bokklubben
Läser Michel Houellebecqs ”Refug”. Det lär bli en mycket intressant diskussion.
I det här numret av Fastighetstidningen har ni redan läst om den så kallade paketeringsutredningen. Den visar med all önskvärd tydlighet att branschen inte är underbeskattad. Ändå föreslår den att skatteuttaget ska öka. Varför? Jo, därför att det var bestämt redan innan utredaren tillsattes. En annan utredning kommer, av samma skäl, att ge sig på äganderätten genom att snäppa upp hyresgästernas inflytande vid renoveringar. Precis som förrförra årets företagsskatteutredning, borde runda arkivet vara den självklara slutförvaringen. Men var inte för säker på det.
Vad är det då som driver regeringen att tillsätta alla dessa utredningar med förutbestämda slutsatser. Jag kan inte hitta något annat svar än att det handlar om en tro att det finns obegränsade resurser i fastighetsbranschen, resurser som kan avtappas utan risk för att något obehagligt ska hända. På ytan ser det, som sagt, bra ut.
De senaste årtiondenas räntenedgång har gett god totalavkastning, vilket alla som följer MSCI:s fastighetsindex vet. Däremot talas det sällan om den andra sidan av myntet – den krympande direktavkastningen.
Jag hör allt fler som oroar sig för skymningstider.
Den värdeutveckling som ligger bakom den höga totalavkastningen går bara att realisera om fastigheten säljs. För den som vill äga och förvalta fastigheter långsiktigt är detta ungefär lika
värdefullt som luften i ett vacuum. Det är direktavkastningen som hen ska leva på och på den
punkten blir det betydligt tuffare om de förutbestämda utredningarnas förslag blir verklighet.
Med svagt stigande räntor, ökade skatteutgifter och sämre ränteavdrag, kan situationen snabbt bli riktigt tuff. Då kan det bli lockande att sälja för att många plötsligt känner samma sak? En fastighetskrasch? I så fall är det är ingen bubbla som brister, bara några utredningar för många som pressar fastighetsägandet för långt. Förhoppningsvis inser regeringen detta i tid. Annars väntar kaos, precis som i dikten.
Tomas Ernhagen
Chefekonom, Fastighetsägarna Sverige