[ Annons ]

Ulf Nilsson, vd på D.Carnegie.
Publicerat 11 februari, 2016

Utredning väcker stark kritik från fastighetsägare

Utredaren Agneta Börjessons uttalande i Fastighetstidningen om att renoveringar kan leda till marknadshyror har retat fastighetsägare som äger fastigheter i miljonprogrammen. – Jag hoppas att regeringen spolar hela utredningen, jag förstår inte vad man är ute efter, säger Ulf Nilsson på D.Carnegie.

Utredningen som ska lämna sitt betänkande om ett år har till uppgift att stärka hyresgästernas ställning och då inte minst vid renoveringar. I Fastighetstidningen säger utredaren Agneta Börjesson, riksdagsledamot Miljöpartiet, att man ska se över om det går att sätta gränser för hyreshöjningar och att hon ser tendenser till marknadshyror vid renoveringar. Börjesson anser att ett nytt regelverk ska gälla även lägenheter som renoveras utan sittande hyresgäst.

[ Annons ]

De senaste åren har en del nya fastighetsbolag byggt sin affärsmodell på att köpa bostadshus i framför allt miljonprogram där man sedan styckvis renoverar lägenheter när hyresgäster flyttar ut. Det har varit en framgångsrik strategi i och med att hyresvärden inte behöver ordna med evakuering och dessutom inte behöver anpassa sin renovering till de krav som en sittande hyresgäst kan ställa.

– Men det innebär inte att vi sätter marknadshyror efter renovering. Hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen och är klart lägre än det vi skulle kunna få, säger Ulf Nilsson, vd på D.Carnegie, ett börsbolag som bildades 2013 och idag äger cirka 16 000 lägenheter till största delen i Stockholmsområdet.

Enligt Ulf Nilsson höjs hyran efter renovering med mellan 35 till 40 procent, från cirka 1 000 kronor till 1 350 kronor per kvadratmeter och år.

– Knappast marknadshyra, vi skulle kunna ta ut 2 000 kronor med tanke på att standarden är bättre än i nyproducerat där hyrorna i våra områden är cirka 1 800 kronor, säger Ulf Nilsson

Han har ingen förståelse för regeringens utredning.

– Vill man införa lagar som ska minska antalet renoveringar kommer hus att förfalla. Det är också en missvisande bild att hyresgäster inte har råd med att bo i renoverade lägenheter. Det är idag mindre pengar som går till boendet och det finns utrymme för att betala mer om man får bättre standard. Allt vi har hyr vi snabbt ut till hyresgäster i våra bestånd som frivilligt betalar mer för högre standard.

Gimmel är också ett nystartat bolag som köper och renoverar fastigheter. Till dags dato äger Gimmel 1 500 lägenheter i Sundsvall, Söderhamn och Bollnäs.

– Det är verkligen inga feta marginaler man får ut vid renoveringar, det gäller att vara noga vid upphandlingar, säger Peder Johnsson delägare och styrelsemedlem i Gimmel.

– Driftnettoökningarna på grund av renoveringar är skäligen magra och momentana. Du får en period med lägre driftskostnader på den renoverade lägenheten, men den ikapp efter några år. De bestående ökningarna ligger avgjort mest på de energibesparande åtgärderna vi passar på att installera vid renoveringarna.

Peder Johnson ifrågasätter precis som Ulf Nilsson behovet av en utredning.

– Ska staten gå in och lagstifta blir det konstiga effekter. Jag förstår inte heller vem som ska ta notan om vi eller allmännyttan inte får ekonomi i våra renoveringar – tänker staten ta den?

Läs mer: 

”Det finns tendenser till marknadshyror efter renovering”

Renovering – var god vänta! 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]