Operan, Nationalmuseum och flera andra statliga kulturinstitutioner bör inte betala efter den kostnadshyresmodell som nu tillämpas. Det föreslår regeringens utredare.
Flera statliga kulturinstitutioner – Operan, Dramaten, Naturhistoriska museet, Nationalmuseum och Historiska museet – har varnat för att verksamheten hotas av att Statens Fastighetsverks hyror äter upp bidragen. På tisdagen presenterade utredaren Albin Kainelainen, som haft i uppdrag att se över den nuvarande kostnadshyresmodellen, sina slutsatser.
Albin Kainelainen pekade på en rad problem med nuvarande modell. Till skillnad mot ett normalt hyreskontrakt, där hyresvärden står för kostnader, förs kostnaderna över på hyresgästerna. Vid stora renoveringar får hyresgästerna ingen ersättning då verksamhet inte kan bedrivas. Utredaren menar också att det blir en oklar ansvarsfördelning som i förlängningen äventyrar viktiga kulturbyggnader.
– Vi föreslår i stället marknadshyra och att anslagen anpassas för att täcka hyrorna, sa Albin Kainelainen.
Han betonade att det är viktigt att anslagen till de aktuella kulturinstitutionerna anpassas för att neutralisera effekterna av en ny hyresnivå.
Det föreslås vara huvudmodellen. För fastigheter där det finns ett särskilt band mellan fastigheten och den verksamhet som där, som innebär att hyresgästen inte bör byta lokal, föreslås så kallad intäktsjusterad hyra. Det är en kombination av marknadsmässig hyra med en hyresutveckling som justeras i takt med den standardiserade anslagsuppskrivningen. Enligt beräkningar skulle Nationalmuseums hyra sänkas från 71 miljoner till bli 63 miljoner.
Ett annat exempel är hyran för Kungliga Operan som skulle hamna på ett belopp tio gånger högre än dagens hyra, räknat enligt det nuvarande systemet med kostnadshyra, efter den omfattande renovering och ombyggnad som just planeras.
– Jag är glad över att utredaren så klart och tydligt slår fast att den nuvarande modellen med kostnadshyra inte fungerar och måste avvecklas. Det är av yttersta vikt att regeringen nu skyndsamt tar fasta på utredningens slutsatser, så att vi får en transparent, förutsägbar och rimlig hyressättning som också skapar tydlighet kring ansvaret för dessa kulturhistoriskt värdefulla byggnader vad gäller till exempel skötsel och underhåll, säger Fredrik Lindgren, Kungliga Operans vd i ett pressmeddelande.