En obemannad butik av denna modell går numera att hitta på Värmdö.
Publicerat 8 januari, 2020

Utmanar handeln med obemannad digital butik

Strax innan jul öppnade Moby Mart sin första obemannade butik i Värmdö. Bolagets vd Hannah Mazetti berättar hur man bokstavligen ska rulla ut sitt koncept över Sverige.

Egentligen var det bara en smygöppning när de första kunderna via appen öppnade dörrarna till den obemannade butiken i Moby Marts regi på Värmdö. Här kunde de handla ekologiska och närproducerade varor som must från Värmdö musteri och bakverk från intilliggande Systrarna Delselius. Appen fungerar även som kassa där man registrerar sina varor.

[ Annons ]

– Över helgerna har vi kört det som ett test innan vi öppnar helt på riktigt i slutet på nästa vecka. Men de data vi hittills fått visar att det finns ett stort intresse för att handla på detta sätt, säger bolagets vd Hannah Mazetti.

Bolaget är svenskt men konceptet introducerades först i Shanghai och nyligen anlände Moby Mart även till Portugal. Hannah Mazetti menar att det finns ett stort intresse hos livsmedelskedjorna i Sverige att hitta samarbeten med den obemannade och semimobila, och snart också helt mobila, butikslösningen.

– Jag tror på en trend där människor är beredda lite mer för att handla lite närmare. Hemleveranser är bra, men det kommer fortfarande finnas ett behov av att enkelt kunna kompletteringshandla, säger Hannah Mazetti.

Moby Marts digitala moduler finns i olika varianter. Den på Värmdö står inte på hjul. Men är ändå relativt lätt att flytta varför det inte krävdes något permanent bygglov.

– Men vi utvecklar också självkörande teknik. Så när lagstiftningen väl är på plats kommer vi att kunna erbjuda mobila butiker som själva kan åka tillbaka till ett centrallager för att fylla på varor, säger Hannah Mazetti.

Butikerna drivs med solceller och har även reservbatterier installerade. Butikens system signalerar misstänkta beteenden hos kunderna med hjälp av sensorer och kameror.

– Visionen är att kunna återuppleva den gamla närbutiken på landet. Men jag tror också att det kan finnas en marknad för mer tillfälliga etableringar närmare stan, säger Hannah Mazetti.

Butikerna ska också kunna fungera som upphämtningsplatser för beställda varor i ensliga områden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]