Publicerat 26 mars, 2018

Utländska investerare lockas till Norden

Den nordiska fastighetsmarknaden fortsätter att locka utländska investerare. Årets transaktionsvolym väntas landa på ungefär samma nivåer som rekordåret 2017.

Orsaken är enligt en rapport från Pangea Property Partners att de nordiska länderna står fortsatt starka ekonomiskt, samtidigt som valutorna har försvagats. Även prisnedgången på bostadsmarknaden i Stockholm har skapat nya möjligheter.

[ Annons ]

– Internationella investerare har traditionellt fokuserat på den kommersiella fastighetssektorn, men nu ser vi ett starkt intresse för flerfamiljshus och bostadsutveckling också. I Sverige beror detta på den senaste prisnedgången i Stockholm, säger Joakim Arvius, partner hos Pangea Property Partners.

Den nordiska transaktionsvolymen uppgick till drygt 42 miljarder euro under 2017. Det är den näst högsta nivån någonsin och innebar att transaktionerna i Norden under fjolåret stod för cirka 15 procent av hela den europeiska fastighetsmarknaden.

Nu ser vi ett starkt intresse för flerfamiljshus och bostadsutveckling också.

Transaktionsvolymen förväntas sjunka något under 2018, från de historiskt höga nivåerna. Det finns dock förutsättningar för större struktur- och bolagsaffärer under året, enligt Pangea Property Partners rapport. Inte minst eftersom de börsnoterade fastighetsbolagen och bostadsutvecklarna är fler än någonsin.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]