[ Annons ]

Efter en hyrestvist som passerat både Hyresnämnden och Hovrätten återvände parterna till förhandlingsbordet. Nu är Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen överens om 2013 års hyror i Varberg.
Publicerat 21 november, 2013

Utdragen hyreskonflikt i Varberg är över

Efter en hyrestvist som passerat både Hyresnämnden och Hovrätten återvände parterna till förhandlingsbordet. Nu är Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen överens om 2013 års hyror i Varberg.

Differentierade hyror och en hyressättningsmodell grundad på läge standard och förvaltningskvalitet är huvuddragen i uppgörelsen. Därmed är 2013 års hyror klara för omkring 2 250 lägenheter hos drygt 80 privata fastighetsföretag i Varberg.

[ Annons ]

– Vi är glada att vi lyckats nå en långsiktig helhetslösning för Varberg. Varbergsmodellen är ett steg i riktning mot en bättre fungerande hyresmarknad, säger Lars Stjernfelt affärschef på Fastighetsägarna.

Den så kallade Varbergsmodellen är en hyressättningsmodell som ursprungligen är framtagen mellan Varbergs Bostads AB, Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen. Den innebär att hyran förhandlas utifrån hur hyresgästerna värderar läge, standard och förvaltningskvalitet. Överenskommelsen slår fast att det är denna modell parterna i framtiden ska använda.

Uppgörelsen innebär också att det blir differentierade hyreshöjningar mellan 1 och 6 procent och olika införandedatum beroende på hur stora höjningarna är. Vissa hyresgäster får betala höjningarna retroaktivt.
– Vi är nöjda med differentieringarna. Vi ser nu fram emot att förhandla 2014 års hyror efter Varbergsmodellen, säger Lars Stjernfelt.

När det i februari i år stod klart att parterna stod för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna valde Fastighetsägarna att stranda och begära att Hyresnämnden skulle pröva hyrorna i Varberg. Parterna har under hösten återgått till förhandlingsbordet och nu träffat en överenskommelse med uttryckligt fokus på att hitta en långsiktig lösning för hur förhandlingarna ska bedrivas framöver.

–  Vi är nöjda med att parterna kunnat ta ansvar och komma fram till en uppgörelse som bägge parter är överens om, säger Göran Moberg, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen Region västra Sverige.

Hyran för ett fåtal fastigheter har prövats av hyresnämnden. Beslutet som kom i somras överklagades till Hovrätten, som ännu inte avgjort ärendet.

Förhandlingar om hyrorna för 2014 har påbörjats.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]