[ Annons ]

Sundsvall satsar på en logistikpark. Tundalshamnen byggs ut med en containerhamn och en rad andra förbättringar kommer att ske.
Publicerat 8 oktober, 2020

Utbyggd hamn det stora lyftet

I Sundsvall är det, som på många andra platser, kontor och handel som påverkats mest av corona. Utbyggnad av logistikparken med en ny containerhamn blir ett lyft för staden.

Lager/logistik | I takt med att Sundsvall växer har efterfrågan på godstransporter ökat. Innan sommaren godkände kommunfullmäktige investeringen om 785 miljoner som satsas på Sundsvalls logistikpark. Tundalshamnen byggs ut med en containerhamn och en rad andra förbättringar kommer att ske. Projektet kommer att frigöra ytor i centrum till förmån för det nya resecentrum som planeras.

Kontor | Hyrorna för kontorssegmentet i Sundsvall har varit nästintill oförändrade sedan 2015. Flertalet kontorsbyggnader genomgår omvandling till bostäder vilket tyder på ett svalt intresse för kontorsmarknaden i Sundsvall. Exempel på sådana projekt är Diös som har valt att konvertera kontors- och butiksytor till lägenheter mitt i centrum.

[ Annons ]

Handel | Butiker i centrala Sundsvall har haft ett tufft år. Generellt har externhandeln stått relativt motståndskraftiga och då framförallt lågprisvaruhus och dagligvaruhandel.  I oktober i år ska varuhuset Dollarstore stå klart i handelsområdet Birsta centrum. Birsta har en strategiskt bra placering och lockar flertalet handelsaktörer. Men även Birsta har fått känna på pandemins effekter, över ett tiotal butiker har stängt i handelsområdet och flertalet nyöppningar har skjutits på framtiden.

Bostäder | Den ökade befolkningsmängden i Sundsvall skapar ett tryck på efterfrågan av bostäder, dessutom bedöms bostadssegmentet klara sig bra genom coronakrisen vilket gör att marknaden ser ljusare ut än för andra segment. Framförallt i centrala delar är nyproduktionstakten hög just nu.

Ett bostadsbolag som har valt att satsa centralt är Balder, de bygger 124 nya hyresrätter i området Haga, norr om centrum. Preliminär inflyttning beräknas till 2021.

Investeringsmarknaden | Efterfrågan på framförallt bostäder har varit god och Heimstaden genomförde nyligen en stor affär av en projektfastighet som de förvärvade av Magnolia Bostad. Affären omfattar 360 bostäder i den nya stadsdelen Norra Kajen. Direktavkastningen bedöms till cirka 4,25 procent.

Det har även funnits en stark efterfrågan på seniorbostäder, en önskan som Riksbyggen nu ska uppfylla. Det blir 35–40 bostadsrätter i ett mycket bra läge, försäljningen beräknas starta nästa år.

I Sundsvall har det även, det senaste året, varit en aktiv transaktionsmarknad för industri och lager/logistik. Inom detta segment finns en god efterfrågan med stabila avkastningar i attraktiva lägen. Nacksta är ett sådant läge där en stor del mark har sålts till goda priser under det senaste året.

Madeleine Jillersberg,
Svefa

124 hyreslägenheter ska byggas i Haga, med inflyttning till sommaren 2021. Foto: SHH Bostad

DIÖS KONVERTERAR I SUNDSVALL

Diös, största fastighetsägaren inom kontor i Sundsvall, ser ingen minskning i efterfrågan på kontorsytor i de centrala delarna.

– Det har under en längre tid funnits behov av att sitta centralt och nu med corona märker vi att många hyresgäster söker flexibla lösningar, säger Anna Dahlgren, affärschef på Diös kontor i Sundsvall.

Ett projekt som uppskattas är företagshuset Metropol som utvecklats vidare och nu även innehåller gym, restaurang och en förskola. Dessutom driver en extern aktör, House B, coworkingplatser i fastigheten.

– Våra hyresgäster inom handeln står för utmaningar och så var det även innan corona. Vi har ett nära samarbete och hjälper till med olika lösningar. Uthyrningen av butiksyta på markplan är fortfarande attraktivt, på plan högre upp i huset har vi gjort en del konverteringar till kontor, säger Anna Dahlgren.

Konverteringar till hyresbostäder har även genomförts hos Diös i två projekt med totalt 39 lägenheter.

– Det var enorm efterfrågan på de lägenheterna, säger Anna Dahlgren.

Observera osäkerheten i siffrorna. Det som redovisas är medelvärdet av bedömd median för olika A-lägen i respektive segment. Bostäder med värdeår från 1990 och kontor från 2001.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]