[ Annons ]

Axel Mossberg, Forskningschef och senior brandkonsult, Bengt Dahlgren Brand & Risk.
Publicerat 1 december, 2020

Upptäckarlustan har inte slocknat hos nya chefen

Namn: Axel Mossberg. Titel: Forskningschef och senior brandkonsult, Bengt Dahlgren Brand & Risk. Uppdrag: Forskning, utveckling och brandskyddsprojektering. 

Hur kommer forsknings- och innovationsprojekt inom brandområdet se ut med dig i spetsen?

– För oss som jobbar med innovation blir det viktigt att få vår forskning tillämpningsbar, få in fler projekt till innovationsspåret och motsvarande i forskning. Vår förhoppning är att involvera fler i projekten och få utväxling av andra företag i koncernen.

[ Annons ]

På vilket sätt ska ni samverka rent konkret?

– Till exempel har ett systerföretag utarbetat ett webbaserat gränssnitt för dagsljusberäkningar. Vi vill göra liknande saker och dra nytta av våra erfarenheter från brandsidan och andra områden. Andra möjliga samverkansområden är mätteknologier och satsningar på solel och nya byggnadsmaterial. Från brand-sidan finns ett enormt behov av att hänga med i utvecklingen när regelverken inte gör det. 

Vad behöver samhällsbyggnads- och fastighetsbranschen utvecklas inom i fråga om brandskydd?

– Man behöver se över utrymningsmöjligheter. I dagsläget saknas utrymningsväg för rullstolsbundna eller så får man rulla in i en ”utrymningsplats” och vänta på räddningstjänsten. Jag förespråkar en utrymning för alla. På fastighetssidan satsas mycket på nya teknologier för energi som sätts in i byggnader utan att det finns regelverk eller forskning kopplat till brandskyddet än. Vi har ett regelverk som inte hänger med och en forskningssatsning som måste komma ikapp.

TRE YRKEN SOM JAG SKULLE VILJA TESTA
Fotbollsproffs
– Jag är ju fortfarande yngre än Zlatan, drömmen lever!
Partikelfysiker
– Det vore kul att se andra grenar av framkantsforskning. Partikelfysik driver de stora existentiella frågorna om hur allting är uppbyggt.
Astronaut
– Ett barndomsdrömyrke att få vara i rymden. Samtidigt tror jag inte att jag skulle klara det för jag är för klaustrofobisk.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]