Ola Nivander, analytiker på HUI Research. Foto HUI.
Publicerat 11 juni, 2021

Vaccin ger uppsving för detaljhandeln

Den minskade smittspridningen har fått många att återvända till kontor, butiker och restauranger. 2021 spås därför bli ett bra år för detaljhandeln. Det visar Detaljhandelns konjunkturrapport.

Ungefär hälften av de vuxna svenskarna är nu vaccinerade med minst en dos och smittspridningen minskar. Att svenskarna återvänder till kontoren och återigen börjar besöka butiker och restauranger lyfter såväl ekonomin som konsumtionen. HUI justerar därför upp BNP-prognosen till 3,1 procent i fasta priser för 2021.

Ola Nevander, analytiker på HUI Research, som står bakom Detaljhandelns konjunkturrapport, menar att  vaccineringen och de restriktionslättnader som den möjliggör är avgörande för återhämtningen.

[ Annons ]

– Optimismen är just nu stark inom allt från handeln och tillverkningsindustrin till börsen och bostadsmarknaden, möjligen lite väl stark. För hårt pressade sektorer som beklädnad, restauranger, transporter och resor är det långt kvar till nivåerna före pandemin, men ljuset i tunneln är förstås mycket glädjande, säger Ola Nevander, analytiker på HUI Research.

Sällanköpsvaruhandeln har haft en starkare tillväxt än väntat under årets inledning, enligt Detaljhandelns konjunkturrapport. En fortsatt popularitet för hemrelaterade branscher i kombination med en återhämtning för modehandeln gör att prognosen för 2021 höjs till 3,5 procent i löpande priser. Dagligvaruhandeln däremot påverkas negativt av restaurangkonsumtionens uppsving, utebliven gränshandel och sjunkande befolkningstillväxt. Prognosen för 2021 sänks därför till 2,0 procent i löpande priser.

– Framöver kommer pendeln att svänga tillbaka från varor till tjänster och från saker man konsumerar i hemmet till sådant man konsumerar i sociala sammanhang. Men det tar tid och kategorier som byggvaror, sport och möbler går än så länge urstarkt. Överlag ser 2021 ut att bli ett bra år för detaljhandeln, avslutar Ola Nevander.

Den kraftiga återhämtningen väntas fortsätta under 2021. Den globala ekonomin kan enligt IMF komma att växa med sex procent i år. HUI förväntar sig en svensk BNP-tillväxt på 3,1 procent i fasta priser under 2021 och att hushållskonsumtionen ökar med 3,6 procent, vilket är en upprevidering sedan prognoserna i mars.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]