Konstnärerna My Lindh och David Andrén.
Publicerat 28 april, 2016

Uppsalabor skapar i lera i kulturell pop up

Leran rör sig är namnet på Atrium Ljungberg och Uppsala kommuns gemensamma konstsatsning. Men tillfälliga utställningar och kreativa workshops vill man skapa en levande mötesplats för Uppsalaborna.

Leran finns där naturligt när Gränbystaden växer upp på Uppsalaslätten. Mitt i byggandet av den nya stadskärnan och i landskapet runt omkring har konstnärerna David Andrén, My Lindh och Mats Wilhelm utifrån verkningarna av lerans rörelse skapat tillfällig offentlig konst. Med konceptet Popup Kultur vill där fastighetsbolaget Atrium Ljungberg tillgängliggöra kultur för fler.

[ Annons ]

– För oss är kultur en viktig beståndsdel i ett levande samhälle. Kultur gör offentliga rum spännande, skapar gemensamma upplevelser och uppmuntrar till möten och integration. Det vill vi åstadkomma i Gränbystaden och därför satsar vi på att utöka kulturutbudet här, säger Daniel Kvant Suber, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

I lokaler som är under ombyggnad i Gränbystaden skapas tillfälliga utställningar och kreativa workshops.

Under helgen 21-22 maj genomförs en workshop som leds av konstnären Moa Lönn där besökarna själva får skapa konstverk i lera.

– Vi kan genom konstnärens ögon få syn på saker vi inte annars ser. Konst kan formulera både frågor och svar, men kanske framförallt skapa överraskningar i en annars välkänd miljö. Vi är glada över att vi genom detta spännande samarbete kan tillgängliggöra kultur i en nydanande och kulturbärande miljö, säger Anna Ehn, intendent för offentlig konst på Uppsala kommun.

Mer medborgardriven stadsutveckling:

pallistopp

Pop up – en lek med platsen

 

Åse Larsson från arkitekt-byrån Tengbom och Lars Kinneholm från fastighets-ägaren SEB Trygg Liv, planerar en ny oas på Humlegårdsgatan i centrala Stockholm. Foto: Petter Cohen

Stockholm:Pop-up på Humlegårdsgatan

Uppsala kommuns visionsbild över Ulleråkers nya stadsdel där medborgarna själva ska få vara med och döpa gator och andra platser. Illustration: Uppsala kommun

Uppsala:Här får de boende döpa gatorna i sitt eget område

”Lådorna” till Pop up-parken i Strängnäs håller just på att tillverkas. De ska gå att stapla och ställas lite hur som helst för att skapa sittplatser i den ambulerande parken. Foto: Petter Cohen, Per Sandberg

Strängnäs: Kommunen vill samverka på ett nytt sätt

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]