[ Annons ]

Foto:Shutterstock
Publicerat 29 november, 2017

Uppåt för fastighetsbolagen på börsen

Bostadsmarknaden är skakig för tillfället. Men det drabbar inte de stora fastighetsbolagen, som fortsätter att klättra på börsen. Däremot ser det dystrare ut för bostadsutvecklare och mindre fastighetsbolag.

Enligt Pangea listed overview från Pangea property partners har de stora fastighetsbolagen stigit med i genomsnitt 9 procent på Stockholmsbörsen, med en stabil utdelningsnivå på 3–4 procent för de flesta av bolagen.

[ Annons ]

– Den kommersiella fastighetsmarknaden är fortsatt stark och problemen på bostadsmarknaden är förhållandevis isolerade och påverkar framförallt nyproduktionen, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Snittet per år har varit en ökning med 12 procent, vilket gör fastigheter till en av de bästa sektorerna på Stockholmsbörsen under 2000-talet.

Fastigheter har varit en av de bästa sektorerna på Stockholmsbörsen under 2000-talet och börskurserna har ökat med 12 procent i genomsnitt per år.

– Uppgången beror bland annat på fortsatt goda finansieringsmöjligheter för de större fastighetsbolagen, framförallt genom obligationsmarknaden, och stark hyrestillväxt i våra storstäder, fortsätter Mikael Söderlundh.

Några som dock haft ett tufft 2017 är de mindre fastighetsbolagen på First north, som backat med 19 procent. Tuffast har bolag inom bostadsutveckling, som tappat över 30 procent, men även traditionella fastighetsförvaltare har backat, 12 procent.

– De mindre fastighetsbolagen kan få det svårare om vi går in i en mer utmanande marknad. De är generellt sett högre belånade, äger fastigheter i mer sekundära lägen och är beroende av framtida tillväxtmöjligheter, säger André Lundberg, projektledare och partner på Pangea Property Partners.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]