[ Annons ]

Kulturlivet får leva kvar i Sofielund i centrala Malmö. Foto: Shutterstock/Malmö stad
Publicerat 25 januari, 2021

Unikt beslut om frizon för buller i centrala Malmö

Stadsbyggnadsnämnden i Malmö har nyligen beslutat om att Sofielunds verksamhetsområde ges en unik ”kulturljudzon”, rapporter Sydsvenskan. Beslutet innebär fritt fram att fortsätta bullra i området. Det stoppar därmed MKB:s planer om att bygga nya bostäder i området.

Stadsbyggnadsnämnden nya planprogram ger klartecken åt kulturliv, rockklubbar, föreningsliv och industrier att fortsätta bedriva sin verksamhet – samt att de får fortsätta bullra upp till 85 decibel. Men planen innehåller inget utrymme för nya bostäder. Godkänns planen sätter det därmed käppar i hjulen för fastighetsbolaget MKB, som räknat med att bygga 1000 nya bostäder i området.

– Vi har inte alls varit delaktiga i det här planprogrammet. Vad vi behöver göra nu är att analysera det och se vad det får för konsekvenser för oss. Det kommer vi att starta med nu och det kommer vi att göra ganska grundligt, säger MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström till Sydsvenskan.

[ Annons ]

Malmö stads mål med planprogrammet är att göra Sofielunds verksamhetsområde till ”Malmös mest betydelsefulla och dynamiska kultur-, fritids- och näringslivscentrum 2040” genom att området ska tillåtas att vara mer ljudtoleranta. Konkret betyder det att boende i en ”kulturljudzon” inte har rätt att klaga över att de störs av verksamheters ljudnivå, så länge de håller sig inom lagstadgade bullernivåer. Dessutom bör nya bostäder inte byggas i område, vilket annars hade medfört risken att områdets rika kulturliv förmodligen hade tvingats bort från området.

White arkitekter har på uppdrag av Malmö stad och Fastighetsägarna Sofielund kartlagt alla befintliga aktörer i området 2018. Victoria Percovich Gutierrez, hållbarhetsstrateg på White arkitekter, menar konceptet är det första av sitt slag i Sverige, men att liknande initiativ existerar i andra Europeiska städer.

– I städer som Berlin, Bryssel och Nantes har man pekat ut områden som ska få vara mer ljudtoleranta. Så det är inte unikt i världen med kulturljudzoner, men i Sverige har det inte använts för här brukar det oftare handla om att säkra näringslivet än kulturen, säger hon till Sydsvenskan.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]