Publicerat 30 juni, 2021

Unga vuxna ratar storstäder enligt färsk undersökning

De svenska större städerna Stockholm, Göteborg och Malmö är inte längre det hetaste alternativet när landets unga får välja fritt var de ska bo. Det visar en färsk undersökning som fastighetsmäklarkedjan Fastighetsbyrån låtit göra. Kantar Sifo har genomfört själva undersökningen.

Undersökningen visar att 34 procent i åldern 18-26 skulle välja en mellanstor stad nästa gång de väljer att flytta. 33 procent väljer någon av ovannämnda storstäder. 15 procent uppger att de vill bo på landsbygden och 9 procent uppger småstad som alternativ. Storstäderna lockar inte heller särskilt mycket bland de som idag bor utanför dessa regioner. Endast 16 procent uppger att man vill flytta till Stockholm, Göteborg och Malmö. I Malmö vill nästan hälften byta ort nästa gång de flyttar. Stockholmarna trivs bäst, där vill endast 24 procent lämna.

- Det kan vara ett trendbrott vi ser. Det finns naturligtvis flera orsaker till att fler nu föredrar mindre orter framför storstäderna men sannolikt är en starkt bidragande orsak bostadsbristen och de höga priserna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi kan även se att pandemin förändrat bostadspreferenserna hos vissa och trenden går mot att fler vill bo större, ha möjlighet att arbeta hemma och ha tillgång till trädgård och natur. Och centrala lägen i city värderas något lägre, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.


newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]