Fyra unga talanger som redan satt avtryck på framtidens samhällsbyggnad inom sina respektive karriärer. Foto: Johan Bergmark och Petter Cohen.
Publicerat 23 december, 2016

Unga uppstickare

Drivna av hopp och rustade med utmanande idéer. Här är fyra unga samhällsbyggare som du lär se mer av i framtiden.    

Robin Rushdi: samhällsplaneraren

[ Annons ]

Robin Rushdi är inte ens klar med sin utbildning till samhällsplanerare, men är redan anställd på Hemsö för att engagera sig i hållbarhetsfrågor, som att bättre utnyttja de resurser som redan finns.

– Om man hårdrar det, så är lösningen att inte bygga ett enda hus till innan vi använder de befintliga fullt ut, till exempel genom att skapa bokaler.

ROBIN RUSHDIE
Ålder
: 22 år.
Karriär: Jobbar med hållbarhetsfrågor på Hemsö i Stockholm.
Under nästa år ska jag: Arbeta för att fastighetsbolag och andra samhällsbyggnadsaktörer ska diskutera hållbarhet ännu mer över bolagsgränserna istället för att alla ska uppfinna hjulet på sin egen kammare.

Under uppväxten i Rinkeby utanför Stockholm lärde han sig innebörden av bostadssegregation innan han visste att det fanns ett ord för det.

– Mamma sa ofta att vi borde flytta därifrån och satte mig på en skola inne i stan, jag förstod inte riktigt varför.

Flytten hemifrån gick till höghusområdet Flogsta i Uppsala. Han bestämde sig för att inte flytta förrän han åstadkommit något positivt och fick idén att starta en träffpunkt för invånarna. Länsförsäkringar i Uppsala utnämnde honom till Trygghetshjälte och belönade honom med 56 000 kronor för att förverkliga idén.

petter_24112016_0041-web
Robin Rushdi. Foto: Petter Cohen.

Använd de befintliga husen full ut.

– Varje dag åker tusentals människor in till eller genom Stockholm för att arbeta, utbilda sig, handla, roa sig och umgås. Man åker bara hem till kransorterna för att sova. Det är ett oförsvarbart under-utnyttjande av hela samhällen, och det är bara bristen på politiska beslut som upprätthåller segregationen.

Robin Rushdi lever som han lär – flera dagar i veckan jobbar han från lägenheten i Flogsta, där han alltså fortfarande bor kvar.

– Ja, allt jag behöver finns här.

 

 

Linda Jonsson: bostadspolitikern

petter_28112016_0122
Linda Jonsson. Foto: Petter Cohen.

Linda Jonsson
Ålder: 24 år.
Karriär: Analytiker inom public affairs på Veidekke.
Under nästa år ska jag: Lära mig mer om byggbranschen och eventuellt skriva färdigt min masteruppsats i Real estate and construction management som jag läser på KTH.

– Analys, research och bostadspolitiska diskussioner med Lennart och Stefan.

Så beskriver Linda Jonsson sina arbetsuppgifter i tjänsten som analytiker på Veidekke. Männen hon syftar på är bolagets kommersiella direktör, socialdemokraten Lennart Weiss och Stefan Attefall, tidigare bostadsminister och idag rådgivare. Linda själv är engagerad i Moderata Studenter och en ivrig förespråkare av blå bostadspolitik. Hur går då det ihop?

Jag är Lennarts ständiga högerspöke

– Det skapar en bra dynamik. Jag är Lennarts ständiga högerspöke, men vi har en minsta gemensamma nämnare i att vi gillar det ägda boendet.

Drömmen är att bidra till att lösa bostadsbristen och skapa en bostadsmarknad med betoning på marknad.

– Alla vet vad som måste göras, men att ingen vågar göra det. Vi måste våga ta ett helhetsgrepp kring bland annat beskattning och hyressättning.

Linda tycker också att det är tid att ompröva gamla sanningar.

– Varför ska hyressättningssystemet se likadant ut överallt när orterna ser så olika ut? Varför tillåter vi inte hyresrättsmäkleri trots att hyressättningen vid andrahandsuthyrning av ägt boende är i stort sett fri?

Kontakten med branschen finns med från uppväxten i Nybro där pappa ägde flera fastigheter.

– Jag lärde mig tidigt att det är fler faktorer som avgör en affär än om huset har fin färg.

Det var inte självklart att Linda skulle studera vidare.

– När jag gick med i MUF 2010 träffade jag för första gången likasinnade ungdomar, skillnaden var att de hade framtidsdrömmar och ambitioner. Jag blev inspirerad och valde att byta gymnasieskola, från hantverksprogrammet till det samhällsvetenskapliga programmet.

Det fick bli dubbla kandidatexamina – en i fastighetsvetenskap och en i nationalekonomi. Idag läser Linda en master i fastighetsekonomi vid KTH. Hon har fått sin arbetsgivares välsignelse att ägna sig åt sina studier när hon behöver men jobbet lockar också.

– Jag vill förvalta den här möjligheten jag fått på bästa sätt och lära mig så mycket som möjligt.

 

Philip Marthinsen: digitala innovatören

philip-marthinsen-1-web
Philip Marthinsen. Foto: Johan Bergmark.

PHILIP MARTHINSEN
Ålder: 32 år
Karriär: Strategichef och partner på kommunikationsbyrån House of Radon.
Under nästa år ska jag: Vi har tydliga mål för hur många nya hem vi ska addera varje vecka. Om ett år hoppas jag att vi finns även i Malmö och Göteborg.

Hemnet har fått en konkurrent med helt omvända spelregler. På Nooks.se annonseras bostadsrätter som inte nödvändigtvis är till salu på direkten. Om de säljs står köparen för arvodet. Philip Marthinsen, en av grundarna vill med Nooks skapa rörlighet genom att sänka tempot på Stockholms upptrissade bostadsmarknad.

– De låsta flyttkedjorna skapas av ekonomiska och politiska hinder, det kan vi inte styra över. Men vi kan skapa bra upplevelser av att köpa och sälja bostäder och vi kan försöka få bort osunda lockpriser.

På samma sätt som Linkedin har gjort alla yrkesverksamma människor till latenta arbetssökande vill Nooks göra alla bostäder latent till salu.

– Det lilla genomslag vi hunnit göra är en droppe i havet, men det är ett steg på vägen, och det märks i vår feedback att vi visat potentialen
i ett alternativt sätt att köpa bostad.

Hemnet omsätter årligen runt 10 procent av bostadsrätterna i Stockholms innerstad. Nooks målgrupp är resterande 90 procent, alltså hem som inte är till salu just nu, men som kanske är det någon gång i framtiden.

Tre månader efter lanseringen i maj genomfördes den första affären. Intäkterna utgörs av en procent av köpesumman. Bolagets mäklare jobbar för fast lön, ännu en betydande princip för att motverka alla incitament för snabba affärer.

Visionen är att skapa morgondagens bostadsmarknad

– Visionen är att skapa morgondagens bostadsmarknad i alla städer där det är stor efterfrågan och litet utbud. Vi anar redan nu att traditionella aktörer börjar förlänga sina försäljningsprocesser. Är det fler än bara vi som driver förändringen så är det ju jättebra.

 

Andrea Brandén: arkitekten

andrea-ny-web
Andrea Brandén. Foto: Johan Bergmark.

ANDREA BRANDÉN
Ålder: 30 år.
Karriär: Arkitekt på Kod Arkitekter.
Under nästa år ska jag: Utveckla och fortsätta att arbeta för ett normkritiskt förhållningssätt och för att lyfta frågor om hållbarhet och social miljö.

 

Ett tvärvetenskapligt kunskapsutbyte kring hållbarhetsfrågor är ett nödvändigt verktyg i arbetet för en hållbar samhällsutveckling. Det menar Andrea Brandén, som utsetts till Årets Rookie av Sveriges Arkitekter för sitt initiativ till en branschöverskridande seminarieserie.

Hållbarhet kräver kunskapsutbyte

– Vi måste börja bygga utifrån ett livscykelperspektiv. I slutänden ska det inte vara dyrare att välja att bygga eller bo i en hållbar bostad.

Seminarieserien ”Kod håller låda” skapades utifrån behovet att mötas över branschgränserna.

– Det har både gett oss värdefull kunskap och ett bra forum att dela med oss av våra idéer.

Efter examen från Chalmers sökte hon sig till arkitektbyrån Kod tack vare möjligheten att få odla samhällsengagemang på arbetstid.

– Jag ville inte ”bara” rita hus utan använda mitt engagemang för att arbeta för en hållbar samhällsutveckling, det utrymmet har jag här.

Hennes mått på framgång är förmedlad insikt om hur den byggda miljöns avtryck på klimatet och att en omställning inom kort är oundviklig.

– Målet är ju att alla ska ha någonstans att bo, och det förutsätter ju även att vi har en planet som är bebolig.

Andrea Brandén tänker inte tiga still i väntan på politiska eller byggtekniska mirakel.

– För mig är det viktigt att fortsätta hålla en levande dialog med aktörer inom olika branscher och discipliner.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]