Foto: Shutterstock
Publicerat 6 mars, 2018

Unga postiva till avdragsgillt sparande

Om Sverige följer Norge och inför ett avdragsgillt bosparande skulle ungdomars sparande öka med 20 procent. Det visar en undersökning gjord av Prognoscentret, på uppdrag av HSB Riksförbund.

Prognoscentret har i rapporten ”Spara eller slösa – ungas inställning till ett avdragsgillt sparande” undersökt attityden till ett avdragsgillt sparande hos 782 unga vuxna i åldrarna 18–29 år. Resultatet visar på en positiv inställning bland de tillfrågade.

[ Annons ]

– Nu när ännu ett amorteringskrav precis börjat gälla är det hög tid att hitta hoppfulla reformer som river murarna för de som står utanför bostadsmarknaden. Mycket tyder på att ett stöd till bosparande är ett viktigt steg i det angelägna arbetet, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Enligt beräkningar skulle sparandet öka med 20 procent. Rapporten visar även att de med lägst inkomst skulle spara mest.

– Det mest glädjande med den här rapporten är att så många unga uppger att de skulle spara mer. Och att de med lägre inkomst faktiskt är beredda att spara mest, relativt sett. Det visar att ett stöd till bosparande har stora möjligheter att gynna många människor som numera inte har råd att köpa en egen bostad, säger Anders Lago.

Om ett system med avdragsgillt bosparande samt startlån infördes i Sverige skulle tiden det tar att spara till en genomsnittlig etta på 30 kvadratmeter minska med i genomsnitt två år.

I Stockholm skulle det till exempel kunna gå hela sex år snabbare att spara i hop till sin kontantinsats. I mindre städer är skillnaden dock mer marginell, runt ett år.

– Under alldeles för lång tid har staten låtit de boende stå för i princip hela finansieringen av boendet. Alla reformer måste naturligtvis finansieras, men den här rapporten visar att vi kan åstadkomma mycket för en ganska liten peng. Nu är det upp till den politiska viljan, säger Anders Lago.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]