Ett nytt underlag har tagits fram av treparten, som har enats om att förhandlingarna ska baseras på ett genomsnitt av den historiska utvecklingen av fem olika faktorer.
Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har tagit fram en gemensam vägledning inför 2025 års hyresförhandlingar.
Det är fem faktorer som ska användas som underlag för sammanvägningen. Där utgår man från en tabell med aktuella siffror.
Tre av dessa handlar om hur mycket kostnaderna för att förvalta hyresrätter har utvecklats.
Det har inte gjorts några betydande förändringar i underlaget utöver själva siffrorna. Det kommer också att ske uppdateringar; både FFI (Fastighetsförvaltningsindex) och Nils Holgersson-rapporten kommer senare under hösten.
De tre stegen kan sammanfattas enligt följande:
- I det första steget ska den generella utvecklingen av företagsrelaterade kostnader på den aktuella orten specificeras.
- I steg två ska den allmänna kostnadsutvecklingen på orten relateras till fastighetsföretagens behov av en långsiktigt rimlig avkastning, bibehållen kvalitet och underhållsnivå över tid.
- I det tredje steget ska samma utveckling relateras till hyresgästkollektivets behov av en rimlig och förutsebar hyresjustering.
De övriga handlar om den allmänna ekonomiska utvecklingen (ekonomisk tillväxt och konsumentprisinflation). I den nu aktuella vägledningen har partsorganisationerna tillsammans uppdaterat utvecklingen av de fem faktorerna under innevarande år.
–Vi är överens om innehållet i vägledningen. Vilka slutsatser parterna sedan drar av innehållet i de faktiska förhandlingarna är en annan sak, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.
Det gnisslade en hel del under fjolårets förhandlingar, som i flera fall inte kunde lösas före årskiftet. Frågan är hur det kommer bli i skarpt läge denna gång.
– Det är svårt att säga. Jag hoppas att Hyresgästföreningen ska visa större förståelse för de ekonomiska realiteter som förvaltningen av fastigheter lever under. Under de senaste åren har hyresvärdarna tagit merparten av den kraftiga kostnadsökningen. Om hyresrätten ska vara ett attraktivt boendealternativ framöver, måste intäkterna, det vill säga hyrorna, göra det möjligt, säger Tomas Ernhagen.
Martin Hofverberg, Chefekonom på Hyresgästföreningen, menar att de yrkanden som redan kommit in skulle kunna peka på stenhårda förhandlingar i år igen.
– Samtidigt är det yrkanden från i huvudsak Fastighetsägarna som kommit och de representerar ju en liten del av Sveriges fastighetsägare, och har till och med själva sagt att det inte är något de räknar med att få. Till det ska läggas att vi redan är klara med ungefär 20 procent av förhandlingarna för nästa år vilket borde göra det enklare att komma överens.
Martin Hofverberg tror också att det finns en förståelse hos många fastighetsägare för hyresgästernas situation.
– Hyresgästerna har tappat tio års utveckling av sin köpkraft och sina ekonomiska marginaler samtidigt som inflationen och räntorna nu sjunker. Det finns starka förväntningar från hyresgästkollektivet är att hålla nere årets förhandlingsresultat.
Petra Andersson Hallberg, Chef ekonomi och juridik på Sveriges Allmännytta, säger att det är för tidigt att ha en uppfattning om hur förhandlingarna kommer att gå. Men en hel del avtal är redan undertecknade.
– Vi har fångat upp att det finns över 40 fleråriga avtal bland våra medlemmar som motsvarar lite drygt 260 000 lägenheter och därmed redan är klara i år. Det motsvarar ca 30 procent av beståndet hos våra medlemmar.