Publicerat 22 mars, 2017

Ulvaeus visar upp Västerviks nya landmärke

Under en pressträff i Västervik presenterade Björn Ulvaeus tillsammans med Alm Equitys vd, Joakim Alm, bostads- och konferensprojektet Slottsholmen i Västervik. ”Vi vill att det ska bli en naturlig mötesplats”, säger Björn Ulvaeus.

Intresset för att se det omtalade byggprojektet Slottsholmen i Västervik var stort. På en fullsatt pressträff berättade den före detta ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus, initiativtagare till projektet, om bakgrunden till den snart färdigbyggda konferensanläggningen som även kommer att inrymma en restaurang och 38 bostadsrätter. Bygget har nått sin fulla höjd och under kvällen väntas taklagsfesten äga rum.

[ Annons ]

Det var i Västervik som Björn Ulvaeus växte upp, vilket också är en av anledningarna till att han valt att investera i staden. Själv förklarar han det som en ”hembygdskänsla” som har smugit sig på.

– Har man som jag varit ute i världen och mött framgång, då tror jag att det är vanligt att man känner en längtan efter att också få ge tillbaka någonting till den plats man kommer ifrån, säger Björn Ulvaeus.

Även till den specifika platsen där Slottsholmen växer fram har Ulvaeus en stark anknytning. För 60 år sedan arbetade han själv som springpojke på den restaurang som då drevs på platsen.

– Det var en riktig semesterrestaurang som gick bra på sommaren men hade det tufft resten av året. Restaurangen bytte ständigt ägare för att verksamheterna gick i konkurs på vintern. Det vi vill skapa här är en naturlig mötesplats som kan vara levande året runt.

Slottsholmen är under uppbyggnad och väntas stå färdigt nästa år.

Joakim Alm, vd på Alm Equity som tillsammans med Ulaveus bygger Slottsholmen, var även han på plats när projektet visades upp. Han berättade, något generat, att han innan investeringen i Västervik hade satt en strategi för bolaget att koncentrera de kommande projekten runt Stockholms tunnelbanestationer.

– När Björn nämnde Slottsholmen var den första frågan som dök upp i huvudet: ”Vid vilken tunnelbanestation ligger det?” säger Joakim Alm.

Trots den initiala tveksamheten var Björn Ulvaeus fast besluten om att få visa platsen för Alm Equitys vd. Men vid tidpunkten hade Joakim Alm en full agenda och inte tid att ta sig från Stockholm till Västervik.

– Då ringde Ulvaeus och berättade att han hyrt en helikopter som skulle hämta mig i Gamla Stan dagen därpå, säger Joakim Alm och fortsätter:

– Först trodde jag att det var ett skämt, men när jag förstod att det faktiskt var på riktigt kunde jag ju inte tacka nej.

De 38 lägenheterna kommer att inredas med exklusiva materialval i naturnära färger.

Det unika läget och den vackra platsen var anledningen till att han valde att gå utanför bolagets strategi och ändå satsa på projektet som låg tre och en halv timmes resväg från Stockholms tunnelbana.

Slottsholmen har tagit sju år att bygga och har under en period försenats på grund av att fornlämningar hittats på den historiska platsen. Under 2018 beräknas allt stå klart och dörrarna öppnas för allmänheten.

– Jag kan knappt tro att det står här idag. Det är först nu man börjar förstå hur fantastiskt det kommer att bli, säger Björn Ulvaeus.

Av de 38 bostadsrätterna återstår 17 stycken som kommer att säljstartas i juni. Men den största etagelägenheten i ett av tornen är redan ”paxad” av Björn Ulvaeus själv.

– Jag hoppas kunna tillbringa mycket tid här framöver.

Utsikten från Björn Ulvaeus lägenhet.

När lägenheten, byggd i tre etage och med lika många balkonger, inte nyttjas av ABBA-kändisen är tanken att den ska hyras ut.

– Jag ser framför mig att den kan hyras ut som bröllopssvit efter en vigsel i ruinen som sedan följs av dans och firande ute på terassen. Det vore ett bröllop i sann Mamma Mia-anda, säger Björn Ulvaeus och skrattar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]