[ Annons ]

På måndag kan kommunfullmäktige klubba igenom etableringen av ICA Maxi i Ulricehamn. Nu har Cityföreningen samlat in 1 000 namnunderskrifter från invånare i staden för att stoppa planerna.
Publicerat 18 juni, 2013

Ulricehamnbor i protest mot stormarknad i Ubbarp

På måndag kan kommunfullmäktige klubba igenom etableringen av ICA Maxi i Ulricehamn. Nu har Cityföreningen samlat in 1 000 namnunderskrifter från invånare i staden för att stoppa planerna.

Fastighetstidningen.se har tidigare skrivit om hur en etablering av stormarknaden ICA Maxi i Ulricehamn mötts av protester från den lokala centrumföreningen och även av Fastighetsägarna. Båda organisationerna befarar att etableringen kan slå ut centrumhandeln i staden.

[ Annons ]

Nu har Cityföreningen samlat in ungefär 1000 namnunderskrifter från Ulricehamnsbor som vill att ICA ska etablera sig närmare centrum istället för i Ubbarp. På torsdag ska namnlistan lämnas över till kommunen i hopp om en fördjupad dialog mellan parterna innan kommunfullmäktige klubbar igenom etableringen i Ubbarp, vilket kan ske på måndag.

– Det är glädjande att så många skrivit på namninsamlingen. Det här visar tydligt att folk är oroade över planerna på ett externt köpcentrum. Jag tror många förstår att gågatan och stadskärnan inte kan fortsätta utvecklas som en inbjudande och självklar plats att mötas och umgås på om flödet av människor minskar dramatiskt, säger Jens Norrlander, ordförande i Ulricehamns Cityförening.

Om Ulricehamn ska kunna vara med och konkurrera om näringslivsutmärkelser som till exempel Årets stadskärna krävs att handeln, fastighetsägarna och kommunen samverkar, menar Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Ulricehamn.

– Det här är en självklarhet inom modern stadsutveckling men kommunstyrelsen verkar ändå vilja köra över både oss och Cityföreningen, säger han och fortsätter:

– Samverkan mellan handeln, fastighetsägarna och kommunen är idag en självklarhet inom modern stadsutveckling. Städer med under 30 000 invånare tål inte att shoppinghandeln splittras och förläggs till externa köpcentra och vi vill därför verka för att tillsammans bygga ett starkt Ulricehamn med början i centrum.  Vi har inget emot ICA som företag, men en etablering får inte ske till priset av andra förödande samhällseffekter som att handeln på gågatan och i stan i princip slås ut. Att planera handelsstrukturen optimalt är en framgångsfaktor och vi vill naturligtvis bidra till att hitta bra lösningar tillsammans med kommunen och handeln.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]