Konstnärsparet Klára Petra Szabó och Tamas Szvet hoppas hitta nya infallsvinklar genom att genomföra ett stadsplaneringsprojekt helt i tystnad. Foto: Kalejdohill
Publicerat 7 mars, 2017

Tyst stadsplanering för nya perspektiv

Ett ungerskt konstnärspar ska ägna en måna åt att skapa en landskapsmodell av Kvarnbacken i Järfälla – utan att säga ett ord till varandra. ”Ett spännande angreppssätt i stadsplanering”, säger projektledaren.

Det ungerska konstnärsparet Klára Petra Szabó och Tamas Szvet ska skapa en landskapsmodell av Kvarnbacken i Järfälla – utan att säga ett ord.

[ Annons ]

Tanken är att skapa ett verk som bygger på samexistens utan verbal kommunikation, men med stark involvering av Järfällabor.

Experimentet ingår i stadsutvecklingsprojektet Kalejdohill som utforskar nya sätt för medborgardialog där arkitektur, konst och design engagerar lokalt och inspirerar globalt.

Med start den åttonde mars ska arbetet under en månad genomföras som en enligt projektet ”social undersökning av samexistens utan verbal kommunikation som skapar ett nytt verk tillsammans med lokalinvånare”. Konstnärerna kommer att involvera Järfällaborna i projektet.

– Modellen kan tolkas som en metakommunikation av en park, där alla involveras i designen, säger Tamas Szvet.

Klára Petra Szabó fortsätter;

– Vår tanke med projektet är att upptäcka gemenskapen genom att överge det talade ordet.

Tamas och Kláras projekt valdes ut av över 400 projekt för att ytterligare undersöka kopplingen mellan frånvaro av ljud och stadsutveckling. Projektledaren Mia Lundström från Kalejdohill hoppas på nya insikter genom den udda metoden.

– Våra städer är fyllda av ljud, likaså vår vardag och många gånger utan att vi ens tänker på det. Att tystnad ges rum i stadsplanering såväl som i konsten är ett intressant och spännande angreppssätt. Genom att ge rum för tystnad i arbete och i mötet med andra kan det säkert ge perspektiv som kanske inte annars hade kommit fram, säger hon.

Fakta: Inhabitant zero och Kalejdohill

Om Inhabitant Zero Inhabitant Zero är ett projekt där människor från hela världen ges möjligheten att under en månad bo i en stuga, Gula Huset, från 20-talet på Kvarnbacken i Jakobsbergs centrum. Projektet fick 414 ansökningar från personer runt om i världen. En jury utsåg fem vinnande förslag som kommer att genomföras under 2017. Inhabitant Zero är en del av stadsutvecklingsprojektet Kalejdohill som under två års tid utvecklar Kvarnbacken i Jakobsberg. Kalejdohill finansieras av HSB Norra StorStockholm, Veidekke Bostad och Einar Mattsson.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]