Det tyska företaget Sonnens batterier som möjliggör lagring av solel.
Publicerat 21 januari, 2016

Tyskt nätverk med solcellsägare delar med sig

I Tyskland lanseras inom kort solelens motsvarighet till AirBnB där fastighetsägare med solceller kan köpa och sälja el av varandra. Men i Sverige tillåts inte denna typ av överföring.

I digitaliseringens fotspår växer delningsekonomin snabbt med bostadsförmedlingen AirBnB och taxitjänsten Uber som kända exempel.

[ Annons ]

Nu kommer också handelsnätverk där småskaliga elproducenter kan kopplas samman med varandra.

– För första gången så kan kunder som producerar mer elström med sina solceller än de själva behöver, dela den med andra småskaliga elproducenter, säger Philip Schröder, vd på Sonnen till Sveriges radio.

Hans företag bygger batterisystem åt solcellsägare som har behov av att lagra el. Under våren kommer Sonnen att starta sitt nätverk för småproducenter. Liknande nätverk finns redan i bland annat Nederländerna och USA.

– Detta är en mycket intressant idé. Men tyvärr tillåts inte den här typen av överföring i Sverige av nätägarna som vanligen är de stora energibolagen, säger Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna Sverige.

I Tyskland finns det 1,5 miljoner småskaliga solcellsanläggningar. De som som ingår i det nya delningsnätverket kommer övervakas i realtid, dessutom hämtar  systemet in data från väderprognoser för att kunna beräkna tillgång och efterfrågan i förväg.

– Det vi nu strävar efter är en verklig energiomställning, med 100 procent förnybart, och där vi avskaffar de traditionella energibolagen, säger Philip Schröder.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]