”Vi letar i Linköping och Jönköping”. Med tyskt pensionskapital ska Patrizia bli en av Nordens största fastighetsägare. I Sverige söker man objekt i mindre tillväxtstäder.
– Här är det befolkningstillväxt de närmaste 15 åren. Så ser det inte ut i många andra europeiska länder, säger Rikke Lykke, vd för Nordic Region på Patrizia.
Patrizia – en stor tysk fastighetsinvesterare med 87 miljarder kronor i sina fondportföljer är ännu en relativt ny aktör i Sverige. Huvudfokus är att köpa hemma i Tyskland men blickarna går nu allt mer norrut.
Köpen i Sverige, som började 2008, har framför allt varit en rad bostadsfastigheter bland annat i Vårby och Jordbro utanför Stockholm. För ett år sedan hade bolaget 200 miljoner euro investerat i Norden, nu är summan 488 miljoner euro. Men redan i år kommer summa växa ännu mer. Rikke Lykke vill inte ge detaljer men det rör sig om en större investering i Danmark. I Sverige har man inte köpt något senaste året.
– Den danska marknaden är nog mer attraktiv än Sverige just nu. Här är yielderna högre och dessutom har den svenska kronan stärkts mot euron. I Danmark är det lägre räntor och den danska kronan är dessutom knuten till euron, så kapitalrisken är låg.
Många pensionsfonder har inget behov av att få loss pengar, snarare tvärtom.” Rikke Lykke, vd, Nordic Region på Patrizia
Fast Sverige är fortfarande intressant eftersom portföljen ska växa till kanske 15 miljarder kronor om tio år och en stor del av detta ska allokeras till Sverige.
– Det vi framför allt letar efter är fastigheter i mindre tillväxtstäder som Linköping eller Jönköping. I Stockholm är yielderna inte lika intressanta och jag tror inte det finns så stor utvecklingspotential för hyran heller, säger Rikke Lykke.
Helst vill hon hitta fastigheter med värden mellan 25 och 40 miljoner euro. Finansieringsmodellen man tillämpar är att vara medfinansiär tillsammans med investerare på upp till 50 procent av köpet.
– Det visar att vi tror på våra investeringar så mycket att vi är beredda att satsa egna pengar. Det skapar tillit.
När portföljen växer i Sverige räknar man även med att få igång egen förvaltning.
– Det finns gott om duktiga externa förvaltare också i Sverige men vi tror på att den som sköter fastigheter ska sitta vid bordet bredvid ägaren. Då har man koll.
Hur långsiktig är då fonden i sina köp?
– Vi sätter inga slutdatum för våra investeringar. Ofta har vi ett perspektiv på sju, åtta år men det betyder inte försäljning i slutändan. Är vi och investerarna överens fortsätter vi vårt ägande. Och många pensionsfonder har inget behov av att få loss pengar, snarare tvärtom – tillflödet av nytt kapital är stort på den tyska pensionsmarknaden, och man måste ju göra något med pengarna, säger Rikke Lykke och ler.