Masthuggskajen i Göteborg var först ut att certifieras enligt Citylab. Visionsbild: Kanozi Arkitekter
Publicerat 26 november, 2018

Tyck till om nästa del av Citylab

Nu släpps remissen för ny del av hållbarhetscertifieringen Citylab. Genom att certifiera handlingsplaner ska guiden ge vägledning mot hållbar stadsutveckling.

Guiden och certifieringen som nu släpps på remiss är den andra delen av tre planerade i Citylab, den första svenska certifieringen för hållbar stadsutveckling. Den första delen, som handlar om hållbar stadsutveckling för planeringsskedet, släpptes i januari 2018 och nyligen certifierades Masthuggskajen i Göteborg som första stadsdel.

[ Annons ]

Steg 2 avser certifiering av genomförandeskedet. Det är alltså den del som Sweden Green Building Council (SGBC) nu släpper i remissversion.

– Det känns jättekul att remissen släpps nu, och vi ser mycket fram emot att få in massor av svar. Vi i projektgruppen vill särskilt tacka arbetsgrupperna och gruppledarna som deltagit i utvecklingen av guiden, säger Sigrid Walve, chef för Citylab på SGBC.

Fram till och med den 8 februari 2019 går det att komma med synpunkter.

Den tredje delen ska värdera hållbarheten under förvaltningsskedet i en färdig stadsdel och släpps i oktober 2019.

Intervjuad i Fastighetstidningen inför lanseringen talade Sigrid Walve bland annat om hur certifieringen ska kunna utgöra grunden för en gemensam struktur på hållbarhetskrav som är förutsägbar för hela branschen.

– Hittills har alla kommuner skapat sina egna regler vilket många byggföretag har klagat på, sa Sigrid Walve.

Utvecklingsarbetet med guiden och certifieringen sker i samarbete mellan kommuner, byggaktörer, entreprenörer, fastighetsägare, forskare och andra aktörer inom hållbar stadsutveckling i Sverige.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]