Trots tydliga anvisningar fortsätter vi att överdosera tvättmedel. Och de flesta av oss kör trekvartsfyllda tvättmaskiner. Det är inte bara dumt ur energi- och miljösynpunkt. Med bättre tvättstugevanor räcker plånbok och utrustning längre.
– Förr hittade vi många behåbyglar, men de senaste två, tre åren har det blivit mycket mindre. Men boende glömmer mycket annat konstigt i tvättmaskinen, vi hittar mynt, spik, borrar och kreditkort, säger Christer Berg, ansvarig för en grupp servicetekniker hos Fastighets-ägarna Stockholm.
”Töm fickorna” står det ofta på tvätt-anvisningar. Ändå är kvarglömda föremål fortfarande den vanligaste orsaken att Christer Berg och hans kollegor får rycka ut när en maskin gått sönder. Buss- och kreditkort är smala nog att ta sig in mellan tvättmaskinens inner- och yttertrumma. Små, vassa föremål som behåbyglar och hårnålar kan orsaka små skador på avloppsventilen.
– Det kan sluta med att ventilen läcker lite vatten. Då går det åt extra mycket vatten och maskinen behöver mer energi än vanligt. Tvättprogrammet tar då längre tid, men annars är det svårt att upptäcka, säger Christer Berg.
Överdosering av tvättmedel är ett annat bekymmer. Uppskattningar säger att upp emot en fjärdedel av allt tvättmedel används helt i onödan. Det motsvarar tio tusen ton tvättmedel varje år i Sverige. Överdoseringen är inte bara ett miljöproblem – och en merkostnad för svenskarna på åtminstone hundra miljoner kronor. För mycket tvättmedel riskerar att leda till klåda och allergibesvär, eftersom maskinen får svårare att skölja bort alla tvättmedelsrester. På sikt byggs det upp lager i slangar och inuti tvättmaskin.
– Vill det sig riktigt illa kan det orsaka stopp i tvättmedelsfacket. Då kan vatten ta sig in genom springor och orsaka kortslutning, säger Christer Berg, som rekommenderar regelbunden rengöring av tvättmedelsfacket.
Möjligen är överdoseringen rester av ett gammalt beteende. Tidigare använde tvättmaskiner mycket vatten. Dagens maskiner är mer vattensnåla – de väger in tvätten och anpassar både energi- och vattenmängd. Men utan att tvättresultatet försämrats. Dels har tvättmedlen blivit effektivare, också vid lägre temperaturer. Dels har den mekaniska bearbetningen, det vill säga hur kläderna gnuggas mot trumman och mot varandra, förbättrats. Men våra tvättvanor har också ändrats.
– Vi har inte på oss kläderna lika länge som för tjugo år sen, generellt är tvätten inte lika smutsig, säger Anne-Charlotte Hanning, som forskar om tvättprocessen på Swerea IVF.
På många moderna fastighetstvättmaskiner går det att köpa en tillsats för automatisk dosering av flytande tvättmedel – endast för ett fåtal hushållsmaskiner finns samma möjlighet. Då kan både överdosering och kladdig hantering undvikas. De flesta doserar dock fortfarande för hand. Tvätthögens storlek, smutsighet och vattnets hårdhet avgör doseringen. Följ paketets anvisningar. 35–40 gram är en vanlig dos för en sexkilostvätt. Använder du kompakta tvättmedel går det åt mindre – samtidigt är risken större att överdosera. Tänk på att en tesked för mycket vid varje tvätt växer på ett år till ett kilo tvättmedel i onödan.
Har du tagit lagom mycket tvättmedel? Stanna kvar tills tvättprogrammet startar. Löddrar det? Då har du använt för mycket tvättmedel. Att fylla maskinen varje gång är ett sätt att hålla nere energiåtgången. Även om tvättmaskinen anpassar vatten och energi till tvättmängden är det mest energi-effektiva att utnyttja dess maxkapacitet. Enkätundersökningar visar att många inte kör fulla maskiner när de tvättar. Och även de som tycker sig fylla tvättmaskinen är ofta lite försiktiga, konstaterar Anne-Charlotte Hanning.
– Det är helt okej att trycka lite lätt. Så snart tvätten blir blöt sjunker den ihop, säger Anne-Charlotte Hanning på Swerea IVF.