Marknaden för tvättmedelsfria tvättstugor har inte tagit fart trots stora miljövinster. Nu installeras tio maskiner i Tensta torn som även ska fungera som showroom för den nya tekniken.
Tekniken har funnits sedan 40-talet och det Malmöbaserade bolaget Swatab tog fram ett system som började säljas 2016. Men marknaden har ännu inte riktigt tagit fart – till dags dato är 40 installationer gjorda i bostadshus, industrier och tvätterier.
– Det finns alltid en tröghet när ny teknik kommer och för oss handlar mycket om att ändra en pedagogik vilket inte alltid är så lätt, säger Mats Marklund, vd på Swatab.
Den invanda föreställningen är att tvättmedel är ett måste för att lösa upp smuts, gärna med varmare vatten än som rekommenderas, och att ren tvätt ska lukta rent.
– Men att det luktar tvättmedel är snarare ett tecken på att det inte är rent, 25 procent av medlet är kvar i kläderna efter en tvätt, påpekar Mats Marklund.
Förutom miljöargumentet, cirka 50 000 ton tvättmedel säljs varje år i Sverige, är tvättmedelsfria tvättstugor också lönsamma i det långa perspektivet. Enligt beräkningar från Swatab är en investering återbetalad på mellan 3 till 5 år om det rör sig om en normal tvättstuga. Kostnaden för en installation är cirka 100 000 kronor för två till fyra maskiner, är det större anläggningar minskar kostnaden per maskin mer och break-even kan nås redan efter ett år.
– Den största vinsten är att inga tvättmedel behöver köpas in och sedan minskad elförbrukning tack vare att de flesta tvättar kan göras med kallt vatten eller 40-gradigt vatten, säger Mats Marklund.
Finns det då inga brister med denna teknik? Jo, det har funnits en skepsis till att metoden inte klarar av blodfläckar. Tester med 15 olika fläckar som forskningsinstitutet RISE gjorde visade på det, men enligt Mats Marklund har de bristerna åtgärdats.
En fastighetsägare som nu satsar på tvättmedelsfritt är Åke Sundvall, i studentboendet Tensta torn kommer 10 befintliga tvättmaskiner att få den nya tekniken. Tvättstugan ska stå klar i mitten av september och fungera även som showroom för SWATAB. Kostnaden delar man på.
– Det är bra för miljön och du får lika bra tvättresultat, sedan ska jag inte sticka under stol med att systemet även sparar pengar i drift och maskinerna håller längre. Utan tvättmedel blir det inga avlagringar som klumpar ihop sig och orsakar stopp, säger Viktor Sundvall, fastighetschef på Åke Sundvall.
Så fungerar tvätt utan tvättmedel
-
Systemet DIRO installeras på inkommande vatten. Vattnet filtreras i olika steg och blir avjoniserat och extremt rent. Det filtrerade vattnet pumpas sedan in i tvättmaskinen.
-
När det avjoniserade vattnet kommer i kontakt med textilierna i tvättmaskinen så lossnar smutsen från fibrerna i tyget. Smutsen transporteras bort med sköljvattnet. Det filtrerade vattnet är ultrarent och innehåller ingen kalk, salter eller andra mineraler.