Fastighetsinvesteraren Nrep lanserar det nya riskkapitalbolaget 2050 som ska satsa på ny teknik för att accelerera den gröna omställningen i stadsmiljöer.
Fastighetsbranschen har länge legat i framkant när det gäller grön finansiering. Ett exempel är fastighetsinvesteraren NREP, Nordic Real Estate Partners, som främst gjort investeringar i samhällsfastigheter, logistikfastigheter och bostäder. Nu har bolaget bestämt sig för att även rikta fokus på byggprocessens miljöpåverkan.
Venturkapitalbolaget 2050 lanseras med målet att snabba på hållbar omställning av den bebyggda miljön. Första investeringen görs i clean tech-bolaget CarbonCure, som strävar efter att reducera koldioxidutsläppen från betongproduktion med 500 miljoner ton per år till 2030. Företaget arbetar med en teknik som blandar i återvunnen koldioxid in i ny betong. En kemisk reaktion leder till att den injicerade koldioxiden bildar en mineral i nanostorlek som gör betongen starkare och därmed minskar även behovet av betongmängd.
– Samhället kan inte åstadkomma tillräckligt låga koldioxidutsläpp utan fundamentala förändringar i hur vi utvecklar och förvaltar fastigheter. Bygg- ochfastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan, säger Stefan Wallander, Nreps vd i Sverige.
Målet för det nya venturkapitalbolaget 2050, där Nrep är majoritetsägare, är att bygga en portfölj med 20 bolag som arbetar med lösningar för att minska koldioxidutsläppen. 2050 har hittills fått in 1,3 miljarder kronor från investerare i sin första fond.
2050 har som målsättning att ta in 2 miljarder kronor i sin första fond, som blir en av Europas största hållbarhetsfokuserade VC-fonder. Bland investerare i första omgången på 1,3 miljarder finns bland annat Novo Holdings och Vaeksfonden, som är en del av Danmarksstatligt ägda fond som stöttar en grön omställning.