[ Annons ]

Publicerat 1 oktober, 2018

Tufft för en tredjedel av handeln

En tredjedel av handeln går minus visar en rapport från HUI Research. Men för optikkedjorna ser det allt bättre ut.

Det är förstås oerhört viktigt för fastighetsägarna hur det går för de stora butikskedjorna som till stor del utgör handeln i Sverige. ICA, COOP och Axfood står själva för 30 procent av all försäljning. En ny rapport från HUI Research visar att så mycket som en tredjedel av de största handelsbolagen hade en negativ rörelsemarginal för 2017 och lika många uppvisade en negativ omsättningsutveckling.

[ Annons ]

– Tillväxten är sammantaget fortfarande positiv med 2,1 procents tillväxt inom detaljhandeln, men det vi ser är ett tydligt tecken på strukturomvandling för stora delar av handeln, säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research.

Det som sticker ut är inte helt oväntat tuffare tider för en stor del av sällanköpshandeln, då framför allt inom elektronik, leksaker och kläder. MediaMarkt, Indiska och Lekmer är alla butikskedjor som uppvisar negativarörelsemarginaler omkring -5 till -10procent. Men HM och KappAhl, de stora aktörerna inom kläder visade i alla fall under 2017 tämligen bra vinster.

De bästa branscherna just nu verkar vara optikkedjor och aktörer inom lågprissegmentet, exempelvis Synsam och Dollarstore. För optikkedjorna Synoptik och Synsam är det uppåt såväl i omsättning som rörelsemarginal.

Inom dagligvaruhandeln är uppstickaren inte helt oväntat Lidl som rejält ökat sin omsättning, men ICA har bästa rörelsemarginalen. Coop visar fortsatt svaga siffror

E-handeln fortsätter att växa kraftigt och aktörer som NA-KD, Jollyroom och Apotea är de stora tillväxtraketerna med ökningar om över 50 procent. Dessa uppvisar dessutom positiva rörelsemarginaler. Men även om e-handeln växer är fortfarande lönsamheten bättre i
butiksleden.

– E-handelns rörelsemarginaler kommer sannolikt förbättras i takt med ökade försäljningsvolymer, men dras än så länge med vissa fasta kostnader och investeringar som är höga i förhållande till dagens försäljningsnivåer, säger Tobias Rönnberg analytiker på HUI Research.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]