Arkitekt- och teknikkonsultföretag med exponering mot bostadsbyggande är mer pessimistiska inför framtiden. Det framgår av Innovationsföretagens konjunkturrapport som överlag dock går i dur.
Det är en splittrad bild av läget i innovationssektorn som målas upp i Innovationsföretagens konjunkturrapport. Tre fjärdedelar av industri- och techkonsultföretagen väntar sig en ökad orderingång närmaste halvåret. Övriga är mer pessimistiska.
– Förväntningarna på ökad efterfrågan ger effekt på rekryteringsbehovet, där fler företag nu vill öka antalet anställda. Bilden av rekryteringsbehovet är dock splittrad mellan delbranscherna. Arkitektföretagen är fortsatt pessimistiska, även om vi också här kan skönja en ljusning, säger Richard Österberg näringspolitisk expert Innovationsföretagen.
Bland industri-/techkonsultföretagen uppger hela 92 procent att de förväntar sig behöva nyanställa under kommande halvår. Som kontrast uppger nära hälften av arkitektföretagen att de behövt säga upp medarbetare senaste halvåret och företagen räknar med att behöva dra ner på antalet medarbetare ytterligare kommande halvår.
Det är tydligt att byggkrisen i bostadssektorn ligger bakom de stora skillnaderna mellan företagens förväntningar. Företag med större exponering mot bostadsbyggande är mer pessimistiska än andra.
Över hälften av arkitekt- och teknikkonsultföretagen väntar sig en fortsatt minskad efterfrågan från bostadssektorn. Men Richard Österberg betonar att det utifrån undersökningen inte går att dra några slutsatser kring exempelvis risk för ett kompetenstapp hos bolag inom proptech, digitalisering och automatisering inom fastighetsbranschen.
– Men utifrån vad vi sett räknar ju teknikkonsultföretagen som grupp att i ganska hög utsträckning rekrytera under kommande sex månader.
I undersökningen uppger 55 procent av teknikkonsultföretagen att de kommer rekrytera kommande halvår.
– Så just det pekar ju inte på någon risk att de skulle tappa kompetens, generellt. Snarare tvärtom. Men vi vet samtidigt att företagen ser svårigheter i att hitta kompetens, så det kan ju vara en utmaning när så många tänker rekrytera, säger Richard Österberg. Det hot han möjligen ser kan påverka möjligheten att behålla och rekrytera kompetens är då snarare att många företag tycker att priserna redan är låga och tror att de kommer fortsätta så.