Trygga Trappan, ett samarbete mellan fastighetsägare och polisen för att öka tryggheten i bostadsområden, kommer till Södermalm i Stockholm.
När droger och vapen göms och säljs i bostadsområden och fastigheter innebär det ofta problem med skadegörelse och det sprider otrygghet för de som bor i huset.
För att motverka det har Svenska Bostäder och Stockholmshem inlett ett samarbete med polisen, kallat Trygga Trappan, som sedan 2022 används i utvalda trapphus i Skärholmen, Sätra och Bredäng. Trygga Trappan är en vidareutveckling av arbetsmodellen som togs fram i Malmö och används av flera kommuner och bostadsbolag i Sverige. Nu kommer modellen till Södermalm också.
– Vi jobbar på många olika nivåer för att få bukt med problemet och Trygga Trappan är ett sätt att förebygga och motverka oönskat häng och brottslighet som kan uppstå i våra hus. När övervakningskameror inte räcker behöver vi nya verktyg, säger Maria Deronius, säkerhetschef Stockholmshem.
Utvecklingen innebär att Svenska Bostäder och Stockholmshem också har installerat portabla sensorer som mäter ”trapphushäng” och störningar i husen. Det handlar enbart om avvikelser från det som är normalt, inte när hyresgästerna kommer och går i sin vardag. Avvikelser från normala rörelsemönster kommuniceras till Polisen.
Konkret innebär det att om obehöriga hänger i trapphus eller källare så räknas det som olaga intrång och ger polisen möjlighet att bötfälla direkt på plats.
– Förutom böter kan polisen göra orosanmälan vilket vi hoppas bidrar till att motverka nyrekrytering av barn och unga, säger Maria Deronius.
Här kan du läsa mer om trygghetsarbetet i den intervju Fastighetstidningen gjorde med bland andra Maria Deronius när Trygga Trappan lanserades i Skärholmen.