Två år efter att Familjebostäder inledde en trygghetssatsning i Bergsjön i Göteborg upplever fler av hyresgästerna en större trygghet än tidigare.
Anledningen till projektet var att företaget ville få bort Bergsjön från polisens lista som särskilt utsatt område. Genom att bland annat stärka belysningen i korridorer, byta ut gamla källar- och tvättstugedörrar mot säkerhetsdörrar, identifierat mörka och otrygga platser och utökat renhållningsarbete har man nått resultat, vilket syns i årets hyresgästundersökning.
– Vi har under en längre tid bedrivit ett gediget arbete med att trygghetssäkra fastigheterna. Samverkan med polisen har även blivit bättre, då vi har en kontaktperson som vi direkt kan informera om sådant som skapar otrygghet i området. En gång i månaden träffas även alla fastighetsägare som ingår i satsningen ”Bergsjön 2021″ för erfarenhetsutbyte, vilket är mycket värdefullt, kommenterar Siv Undén, områdeschef på Familjebostäder i Bergsjön.
Varje år får hyresgästerna möjlighet att svara på en omfattande enkät med åttiotalet frågor som har med deras boende att göra. Bland annat visar undersökningen att antalet hyresgästers upplevda trygghet har ökat med 3,7 procentenheter till 77, 4 procent, jämfört med föregående år.
En viktig del i arbetet är de sociala insatserna som utvecklingsledarna på Familjebostäder i Bergsjön ansvarar för. Tillsammans med andra aktörer, föreningar och de boende i området stärker man de positiva krafterna för att öka tryggheten.
– År 2022 kommer fortsatt fokus ligga på att trygghetssäkra våra fastigheter samt utveckla de sociala insatser som vi idag driver. En viktig pusselbit i arbetet framöver blir även att åtgärda de uppgångar, gårdar och allmänna platser som våra hyresgäster, enligt resultatet från årets hyresgästundersökning, idag upplever som otrygga, säger Siv Undén.