[ Annons ]

Mattias Goldman, vd på tankesmedjan Fores. Foto: Fores
Publicerat 9 januari, 2019

”Trycket ökar när pengarna tar nya vägar”

Det är dags att bli bekant med uttrycket ”divest”. Det handlar om hur allt fler aktörer i finanssektorn har övergett kol och olja och ställer krav på att investeringar ska leva upp till Parisavtalets klimatåtaganden. Då en stor del pengarna nu istället hamnar i fastighetssektorn ökar trycket på fastighetssektorn menar Mattias Goldman, vd på tankesmedjan Fores.

– Fastighetssektorn har bara påbörjat sitt klimatarbete. Nya fastigheter är ofta energieffektiva, men det urholkas lätt av om- och tillbyggnader. Fokus är alltför ensidigt på nybyggnation och det är främst spjutspetsar som Norra djurgårdsstaden man fokuserar på, istället för att se till att hela beståndet är klimatsmart och effektivt. Man missar också att det genom ett mer cirkulärt tänk och mer av delningsekonomi går att komma kunden mycket närmare.

[ Annons ]

– Trycket ökar nu från finansiärer, som ser klimatmässigt ohållbart som finansiellt riskabelt, men också från kommuner som har med klimatfrågan när mark ska tilldelas, och försäkringsbolag som vägrar försäkra det som är byggt i klimatmässigt för riskabla lägen. Eller med andra ord: Det är fortfarande ganska lätt för den som vill sticka ut som det gröna alternativet!

 

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]