De största förlorarna av Trumps ekonomi blir sannolikt den grupp som röstade fram honom till en valseger. Det spår Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturrapport. Foto: Shutterstock
Publicerat 22 december, 2016

Trumponomics spås ge kortvarigt ekonomilyft i USA

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Så förutspår Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturrapport att Trumps ekonomiska politik kommer att slå i USA. Den svenska tillväxten väntas dock stå stadigt på egna ben.

På torsdagen presenterades Fastighetsägarnas senaste konjunkturrapport. Prognosen för USA kan summeras som en kortvarig uppgång som sedan lär följas av långvarig nedgång.

[ Annons ]

– Vi tror att finansmarknaderna underskattar riskerna med Trump. Redan en månad innan växlingen sker i Vita huset har han gjort klart att USA inte kommer att ratificera nya handelsavtal. Han har också lyckats reta upp den kinesiska ledningen rejält. Det är oroande signaler om vad som kan tänkas komma, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Även om börs- och ränteutvecklingen just nu speglar en förväntan om att tillväxten i USA ska ta fart till följd av Donald Trumps ekonomiska politik (Trumponomics) spår Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen att de stora förlorarna blir den grupp som ivrigast hejat på presidentkanidaten fram till valseger. Anledningen är att de grundläggande problemen i den amerikanska ekonomin kan väntas försämras ytterligare.

– Vi förespår ett boom bust-scenario där de ekonomiska klyftorna växer ytterligare. De långsiktiga förlorarna är precis de grupper som bar Trump hela vägen fram till Vita huset. De kommer att bli besvikna, säger Tomas Ernhagen.

Sveriges tillväxt förväntas fortsätta framåt tack vare inhemska drivkrafter, dock i en långsammare takt – enligt konjunkturrapporten cirka 2 procent per år 2017 och 2018. De största ekonomisk-politiska utmaningarna finns, enligt Fastighetsägarna, på arbets- och bostadsmarknaden.

Fastighetsägarnas senaste konjunkturrapport kan du läsa här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]