USA:s nytillträdde president riskerar att addera en del hot mot den svenska fastighetsmarknaden i allmänhet, och bostadsmarknaden i synnerhet. Det skriver Fastighetsägarna Sveriges chefekonom Tomas Ernhagen.
Säga vad man vill om USA:s purfärske president, någon handlingsförlamning lider han i alla fall inte av. Donald Trump hann knappt sväras in innan han satte igång förändringsarbetet. Obama rensades snabbt bort från regeringens hemsidor och sedan började efterträdaren skriva under sina första beslut. ”Obamacare” som gett 20 miljoner amerikaner sjukvårdsförsäkring, ska monteras ned och ersättas med något ”enklare, mycket billigare och mycket bättre”.
Därefter sattes pennan under en rad beslut om allt från skrotat klimatarbete till förstärkt missilförsvar och införandet av en nationell patriotdag.
Därmed kan vi räkna med att Donald Trump inte heller kommer att tveka när det gäller förändringar på det ekonomiska området. Även om mycket av det han hittills nämnt om den ekonomiska politiken är höljt i dunkel, går det ändå att teckna konturerna av den. I stora drag handlar det om följande:
Skatterna ska sänkas, finansmarknaderna avregleras och stora lånefinansierade satsningar ska göras på infrastruktur och försvar. Dessutom ska existerande handelsavtal omförhandlas samtidigt som dörren till nya avtal ska stängas och importtullarna mot länder som Mexiko och Kina höjas. Även om det egentligen inte har med den ekonomiska politiken att göra, bör man nog även ta med utspelen om gränskontroller och illegala immigranter i den här listan. Det kan få stora negativa konsekvenser för många företagare, framför allt i södra USA.
Risken är dock stor att den mix som till slut passerar kongressen ger ytterst liten tillväxtinjektion till priset av stigande räntor och inflation. Skattesänkningarna lär förvisso segla igenom kongressen utan motstånd. Dessa gynnar dock främst de mycket rika, som inte har något större behov att öka sin konsumtion. Tillskottet kommer i stället att stoppas i spargrisen – eller snarare skjutas in i aktiemarknaden eller lånas ut till de som inte får del av samma generösa skattesänkning. De utlovade satsningarna på infrastruktur har god potential att lyfta tillväxten men med tanke på republikanernas motstånd mot vidlyftiga federala utgiftssatsningar, är risken stor att dessa blir mindre än vad många hoppats på.
Med stora skattesänkningar för de rika och ett halvdant finanspolitiskt investeringsprogram, kan resultatet bli växande budgetunderskott med begränsad effekt på den ekonomiska tillväxten. Samtidigt riskerar skrotandet av handelsavtal, högre tullar och tuffare tag mot immigranter, som utgör en viktig del av arbetskraften för många företag, att leda till högre inflation och därmed till högre räntor.
För svensk fastighetsmarknad i allmänhet och kanske för bostadsmarknaden i synnerhet, riskerar därför Trumponomics att addera till de hot som redan tornar upp sig vid horisonten i form av Basel IV, bankskatt, försämrade ränteavdrag, tuffare krav på bolånetagare och realt fallande bostadshyror. Det vore dumt av politiker att ta för givet att kapitalet kommer att fortsätta att strömma in på bostadsmarknaden under sådana omständigheter.
Tomas Ernhagen
Chefekonom Fastighetsägarna Sverige
Listat
Utspel
Att anklaga journalister för att vara jordens ohederligaste människor är ett, minst sagt, udda utspel för att komma från en amerikansk president.
Fler bostäder
Något måste göras åt Hyresgästföreningens veto i de årliga hyresförhandlingarna. Tror någon på allvar att en negativ hyresutveckling kommer att leda till ökad nyproduktion?
Dags för snö
Skidorna står fortfarande på vinden. När kommer snön?